ASSEMBLEA DE REGIDORS DEL BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ
(Bocairent, La Vall d’Albaida, 14 de maig de 2005)
CONCLUSIONS DEL DEBAT SOBRE EL PLA ZONAL DE RESIDUS

L’Assemblea de Regidors i Regidores Nacionalistes del País Valencià manifesta el seu rebuig al procés que ha portat endavant la Conselleria de Territori i Habitatge per a la implantació del Pla Zonal de Residus, especialment per l’obscurantisme en que s’ha produït. Considerem que un procés que afecta als residus i que comporta una forta sensibilització de la població, no pot posar-se en marxa sense un procés previ de negociació i consens entre totes les forces polítiques i organitzacions socials, i menys amb un model de creació de consorcis per a la gestió integral dels residus en unes àrees determinades. Considerem que als ajuntaments no se’ls pot presentar un model de consorci tancat, sense possibilitats de canvi, i sense haver consensuat prèviament cadascun dels detalls d’organització, inversió i gestió, que produeix per la seua indefinició un mecanisme de prevenció i rebuig automàtic.
A més considerem que el Pla Zonal, i el model de gestió proposat per la Conselleria de Territori i Habitatge, només se’n preocupa de la qüestió del tractament i no de la prevenció. Considerem que qualsevol organisme que haja de gestionar Residus ha de posar gran atenció i especificar clarament la necessitat de redacció d’un Pla de Minimització dels Residus en origen, donat que en la mesura que es minimitzen els rebutjos del procés, també és minimitza el principal problema del tractament, que és el final de la cadena: l’abocador. Pensem que la preocupació exclusiva pel tractament amaga un interés clar per regular el negoci de les empreses gestores i no una voluntat real de resoldre una problemàtica important per al municipis valencians.
El procés encetat per la Conselleria deixa sense resposta inicial a problemes com ara: la ubicació de les plantes i abocadors. Especialment en allò que fa als abocadors finals, que comporten una sensibilització social important, hauria de pactar-se amb anterioritat: Ubicació, dimensionalment, temporalitat, mecanismes de control i seguiment i compensacions. La Conselleria és lleva el problema de damunt i deixa la decisió als futurs consorcis. Eludeix la seua pròpia responsabilitat.
El procés desenvolupat per la Conselleria de Territori i Habitatge adoleix de totes aquestes consideracions, i crea una sensació d’inseguretat als veïns i municipis que poden sentir-se afectats, la qual cosa crea mecanismes d’autoprotecció davant del desconegut, que generen posicionaments contraposats i enfrontaments d’interessos que poden fer inviable l’aplicació del Pla i la creació de Consorcis. A mode d’exemple, el PP i PSOE pacten i presenten unes al•legacions a la Mancomunitat de la Costera-Canal que contradiuen els principis bàsics del Pla Zonal pel que afecta a l’Àrea de Gestió 2.
Per últim, considerem que la Conselleria de Territori i Habitatge deixa el problema i les inversions als ens locals, sense compromisos reals d’inversió. D’aquesta forma, els municipis, que ja tenen una manca de recursos denunciada per tots els partits polítics, es troben en l’obligació d’invertir en instal•lacions, sense tindre recursos, la qual cosa obliga a la privatització dels serveis.
És per tot això que EXIGIM a la Conselleria de Territori i Habitatge que:

Reconduesca el procés d’implantació del Pla Zonal amb un procés de negociació prèvia, tant a nivell Nacional, com als distints nivells organitzatius del Pla (Àrees de Gestió, Zones, etc..) en el qual s’aborde tot el procés des de l’origen i es debaten:
•        Dimensió de les Àrees de Gestió: (Arres actuals, Zones, comarca,….)
•        Ubicació de les Plantes i especialment els abocadors finals determinant clarament abans la constitució: Ubicació, dimensionalment, temporalitat, mecanismes de control i seguiment i compensacions.
•        Models de Gestió i tecnologia: Estudi de la Biometanització.
•        Compromís de finançament per part de la Conselleria.

Bocairent, La Vall d’Albaida, 14 de maig de 2005.