EL BLOC DENUNCIA QUE ELS GRUPS DE BATXILLERAT DE LÍNIA EN VALENCIÀ DISMINUIRAN EL CURS QUE VE EN TOT EL PAÍS PER DECISIÓ POLÍTICO-ADMINISTRATIVA

Paco Blay: “Els motius que s’hi addueixen, l’optimització dels grups, és una trampa subtil per tal d’anar reduint les línies en valencià”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua protesta per la situació que està produint-se els darrers cursos en les línies en valencià dels nous Batxillerats. Per ordre de la Conselleria, i baix el pretext d’optimitzar recursos i constituir grups homogenis, està produint-se un reagrupament d’alumnes per optatives i no per la llengua amb la qual han sol·licitat ser escolaritzats. Aquest criteri a l’hora de formar els grups provoca una situació tan paradoxal com injusta a l’ajuntar en un mateix grup a alumnes que han triat l’ensenyament totalment en valencià (P.E.V.) i alumnes que han elegit el programa d’incorporació progressiva del valencià (P.I.P), mal anomenades “línies en castellà”.

Aquesta situació, per al portaveu del BLOC, dona com a resultat que a algun grup d’alumnes no se li dona resposta satisfactòria a les seues preferències, sent la majoria dels casos els perjudicats els alumnes de PEV, que es troben que molts dels professors opten per aplicar-los el model de PIP i no el de PEV.

Per al portaveu del BLOC, aquests criteris no solament perjudiquen acadèmicament l’alumnat, que es troba escolaritzat en grups més nombrosos, sinó que també causen una disminució progressiva de l’ús vehicular de la llengua pròpia i històrica dels valencians. Aquesta pràctica està en contradicció amb quatre documents fonamentals:

l’article 3.3. de la Constitució quan afirma que “la riquesa de les distintes modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”;

l’article 7.4. de l’Estatut d’Autonomia quan afirma que “Hom atorgarà protecció i respecte especials a la recuperació del valencià”;

l’esperit i la lletra de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià quan defineix al valencià com a “llengua històrica i pròpia del nostre poble, del qual constitueix la més peculiar senya d’identitat”, i senyala així mateix en l’article1.2.b) que un dels seus objectius consisteix en “protegir la seua recuperació i garantir l l’ús normal i oficial”;

i l’esperit de la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua quan en el seu preàmbul, que arreplega literalment el dictamen del Consell Valencià de Cultura, denuncia precisament “una situació de desafecció lingüística, amb un empobriment i una castellanització de la parla quotidiana francament alarmants” i proposa un “reforçament de l’ensenyament del valencià i en valencià en tots els nivells educatius”.
Acaba el seu escrit el portaveu del BLOC denunciant que “la nova forma d’organitzar els grups de Batxillerat fa que es perden grups escolaritzats en valencià i que milers d’estudiants de Secundària no tinguen la possibilitat d’estudiar en línia en valencià que han sol·licitat, amb la qual cosa se’ls conculca un dret bàsic. Pràctica aquesta que va exactament en la direcció contrària del que indica l’esperit i la lletra de l’ordenament vigent, la qual deixa patent quina és la política lingüística del govern del PP: frenar i entrebancar la normalització de la llengua pròpia dels valencians”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.