ImageEL SÍNDIC DE GREUGES RECOMANA NO APROVAR EL PRI DEL SECTOR 2 DEL CASC HISTÒRIC D’ALCOI

Paco Blay: “Amb aquesta resolució el Síndic dóna la raó a la major part de les al·legacions dels veïns. Caldria refer el PRI”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua satisfacció davant la primera resolució del Síndic de Greuges al PRI del Sector 2 d’Alcoi. “Els veïns van fer al·legacions al projecte l’Ajuntament, però també molts d’ells van presentar una queixa al Síndic de Greuges per a què intermediara davant situacions d’irregularitat legal que eren bastant evidents.

Segons Blay “la iniciativa dels veïns de recórrer a institucions superiors ha vingut donada per la indefensió amb la que s’han sentit davant el projecte del Govern municipal del PP. Som coneixedors que alguns veïns han recorregut també al Defensor del Pueblo i a altres instàncies.”

L’informe del Síndic, de 9 pàgines, fa un repàs a totes les mancances i deficiències trobades pels veïns i veïnes en el projecte presentat a exposició pública, però a més introdueix noves indicacions. Afirma Blay “des del Bloc considerem que aquesta resolució ve a donar la raó a totes les persones i col·lectius que consideràvem que el PRI del sector 2 havia de ser un projecte consensuat, ben elaborat i amb ilusió, per a què una part important del Centre Històric d’Alcoi, tan estimat per tots, recupere la seua vitalitat i no siga sols un solar immens on construir”.

Des del Bloc confien en que amb aquest informe, amb validesa jurídica davant d’un tribunal, el govern del PP rectifique i propose un Pla que realment ajude a créixer i revitalitzar el centre d’Alcoi sense que això signifique passar per damunt de tots.

L’informe indica 8 punts de revisió, que l’Ajuntament ha de corregir en alguns casos i suplir en altres, son:

a.- Respecte a les al·legacions presentades pels ciutadans durant el periode d’informació pública

El Síndic indica: “No resulta ocioso recordar, una vez más, que el ejercicio de potestades discrecionales como la urbanística, obliga a la Administración a contestar motivada y justificadamente todas las alegaciones u observaciones formuladas por los ciudadanos al PRI. Así lo ordenan con claridad meridiana los arts. 54.1 f) y 86.3 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Procedimiento Administrativo Común.”

b.- El PRI no conté el preceptiu estudi de la seua incidència sobre la població afectada (art. 75.a) del RPCV)

Ací també s’indica: “Pues bien, este específico estudio que exige sin ambages el art 75 a) del RPCV ‑y que ya también exigía el antiguo art 83.4 del Real Decreto 2159/1978, de 23 de junio, Reglamento de Planeamiento‑ en ningún momento nos ha sido remitido por el Ayuntamiento, por lo que, salvo error u omisión, resulta razonable inferir su inexistencia.”
I segueix: “En la medida en que este estudio no ha sido expuesto a información pública y, por tanto, no ha podido ser conocido por los ciudadanos, esta Institución considera que se les ha generado una evidente indefensión que provocaría la nulidad del PRI si el mismo no se elabora y se expone a información pública para alegaciones, como ya ha tenido ocasión de razonar en muchas sentencias el Tribunal Supremo, entre otras, en la de fecha 13 de noviembre de 2003”

El Síndic també troba a corregir els següents aspectes:
c.- El PRI tampoc conté el preceptiu Catàleg de Bens i Espais Protegits exigit pels arts. 64 i 75 del RPCV.
d.- La Memòria Informativa del PRI no descriu les condicions naturals del territori ordenat (art. 65.2 del RPCV)
e.- Necessitat de la Cèdula d’Urbanització per a l’aprovació del PRI (art. 31.2 LRAU)
f.- Necessitat d’Informe de la Confederació Hidrogràfica per afecció del llit del riu Molinar (art. 25.4 RDL 1/2001, 20 de juliol, Text Refós de la Ley de Aguas)
g.- No s’efectua una anàlisi ponderada de les diferents alternatives i justificació de la solució adoptada
h.- Conveniència de fomentar la col·laboració i participació dels propietaris afectats

Finalment el Síndic resol en: “Estimamos oportuno recomendar al Ayuntamiento de Alcoy que no apruebe el Plan de Reforma Interior del Sector 2 del Casco Antiguo mientras las observaciones efectuadas y deficiencias detectadas en esta resolución sean corregidas y subsanadas debidamente:
a) Exposición a información pública de los documentos preceptivos que no lo han sido -estudio sobre la población afectada y catálogo de bienes-, y de la nueva Memoria Justificativa en lo que se refiere, por un lado, al análisis ponderado de las diferentes alternativas y la justificación de la solución adoptada, y por otro, a las diferencias de tratamiento respecto al consentimiento de los propietarios afectados y las distintas formas de gestión -directa o indirecta- previstas en las Fichas de Planeamiento y Gestión de las 6 Unidades de Ejecución del Sector 2. Y todo ello, para que. los ciudadanos afectados puedan presentar alegaciones y evitar su indefensión.
b) Obtención, con carácter previo a la aprobación municipal, de la Cédula de Urbanización, el informe de la Confederación Hidrográfica y el estudio geológico del terreno afectado.
Asimismo, recomendamos al Ayuntamiento de Alcoy que, considerando la importancia que tiene la legitimación democrática efectiva de los planes e instrumentos de gestión urbanística, examine, estudie y valore, con suficiente sensibilidad democrática, las alegaciones y propuestas ciudadanas que se hayan presentado y se presenten sobre el Plan de Reforma Interior del Sector 2 del Casco Antiguo, resolviéndolas motivadamente.”

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.