ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL GOVERN MUNICIPAL, EN EL SECTOR 1, PERJUDICA ELS INTERESSOS DEL MUNICIPI I AFAVOREIX ELS DE LA RETJOLA

Paco Blay: “Si realment la reparcelació del Sector 1, que perjudica clarament els interessos municipals, ha estat feta per l’empresa urbanitzadora, és el govern municipal qui hauria d’haver al·legat. ”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua oposició a què s’aprove la reparcelació del Sector 1 en els termes actuals, ja que perjudica clarament els interessos del municipi, en acceptar per les propietats municipals un valor molt inferior al que l’Ajuntament va pagar a la Retjola fa dos anys, en la permuta del solar front a Eroski a canvi d’un grapat d’habitatges en el casc antic, ara objecte de reparcelació algunes d’elles.

Blay recorda que en la reparcelació del Sector 1 està reproduint-se la mateixa situació que va denunciar el BLOC en la Unitat d’Execució del carrer Caragol. En esta, la casa número 4 la va comprar el govern municipal -per la via de la permuta- en 115.000 euros i l’empresa urbanitzadora la va valorar -amb la conformitat del govern municipal- en la meitat, perdent així el municipi uns deu milions de les antigues pessetes.

Ara la situació és exactament la mateixa però amb un volum molt més gran perquè hi ha moltes més vivendes de propietat municipal objecte de reparcelació i que el govern municipal té la intenció d’aprovar. “Des del BLOC opinem que si realment la responsable dels valors de la reparcelació és l’empressa urbanitzadora, el govern municipal hauria d’haver defensat els interessos del municipi exigint a l’empresa almenys els mateix preu que va pagar en la permuta amb la Retjola, i per tant presentar ell mateix  al·legacions en defensa del patrimoni del poble. Però no ho ha fet ni creguem que ho faça”.

Per al portaveu del BLOC, “la situació sobre aquest problema és ben senzilla: o bé està afavorint-se clarament a l’empresa la Retjola –a qui li va pagar de més en la permuta-, o bé està afavorint en el Sector 1 a Alcoguan i a la UTE Alcoguan-Enrile, a qui li està cobrant de menys. En el BLOC s’inclinem per la primera hipòtesi: en surt afavorida l’empresa la Retjola, com està passant ara en vista d’alguna al·legació al respecte, a qui se li va valorar les seus propietats fa dos anys per damunt del valor real”.

És curiós -o indignant, insisteix Blay- constatar com en aquests temes urbanístics en els que hi ha interessos diversos en joc, sempre apareix l’empresa la Retjola, amb tractes de favor: en la permuta pel solar d’enfront d’Eroski es va fer amb un preu pel solar municipal a la baixa, i amb uns preus pels habitatges propietat de la Retjola a l’alça, i pagament en forma de “servei” o obra a realitzar en dos anys  per quasi el valor de la diferència -a punt de concloure i encara no s’han gastat tots els dinés de la permuta. Ara en la reparcelació del Sector 1 està passant el mateix: una al·legació denuncia que la propietat de la Retjola en surt més valorada que la resta dels habitatges. Però en canvi les propietats municipals fruit de la permuta amb la Retjola no s’han valorat  als nivells de la permuta sinó molt per davall, com s’ha dit.

“De manera, per tant, que la conclusió de les actuacions urbanístiques del govern municipal del PP és molt clara: la Retjola sempre en surt afavorida i, el que és mes greu de tot, sempre a costes del patrimoni municipal que és el de tots els alcoians. ¿Quins interessos particulars s’oculten darrere d’aquesta empresa, domiciliada en Elx i creada al poc d’accedir el PP al govern municipal d’Alcoi?”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.