ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL MODEL TERRITORIAL EXPOSAT S’HAURIA DE DEBATRE. POT SER UN BON DOCUMENT DE PARTIDA, PERÒ NO D’ARRIBADA
Paco Blay: “El model territorial presentat, tot i contenir aspectes positius, s’hauria de debatre, ja que alguns punt són discutibles, altres són de difícil consens i altres estan absents i caldria incloure’ls”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua insatisfacció davant la presentació del model territorial que ha elaborat l’equip redactor de la revisió del PGOU. La insatisfacció del regidor ve donada perquè després de més d’hora i mitja d’exposició del director de l’equip i d’aportar una excel·lent material cartogràfic, no es va entregar als representants de l’oposició cap còpia per escrit per tal de poder estudiar-lo amb més detall i fer per tant aportacions i observacions que podrien millorar el model.

Tanmateix, el portaveu del BLOC reconeix que “el model aportat per l’equip redactor pot ser un bon document de partida, a partir del qual començar a analitzar tot el model, però no ens agradaria que eixe fora el d’arribada, ja que conté coses que s’haurien de discutir o consensuar. Però sense un document escrit tot serà més complicat”.
Blay reconeix que conté alguns aspectes positius i que venen a donar-li la raó al BLOC al plantejar un polígon del ram de l’aigua en la Rambla Baixa, reivindicació que ve fent el BLOC des de fa anys per moltes raons: al costat de la futura autovia, aigües avall dels aqüífers i de la ciutat, formar unitat amb Cotes Baixes, etc. En aquest sentit, Blay lamenta “la pèrdua de temps que el govern municipal del PP ha fet, ja que hauria d’estar en marxa ja aprofitant que van a fer-se moviments de terra al pas de l’autovia i s’hauria d’haver aprofitat aquesta avinentesa per tal d’abaratir costos i causar les menys molèsties possibles”. És així mateix positiu la preservació que proposa per la partida del Regadiu, per ser la menys “contaminada” de construccions i ser encara una partida agrària tal com la van conèixer els nostres avantpassats.

Altres aspectes són més discutibles, o inclús contradictoris, ja que, per exemple, considera que la vall de Polop té gran potencialitats turístiques, cosa fàcilment acceptable, ja que pot ser el paisatge de vall més interessant en molts sentits de tot el terme. Però no quedava clar si quan s’afirma que té potencialitats turístiques és com a “visitable” i per tant ser molt rigurós en el seu ús -amb la qual cosa tindria moltes adhesions-, o com a atractiu per a un ús “residencial”. L’exposició incorria en contradicció ja que si per una part ampliava l’àrea de protecció, per altra considerava convenient la construcció d’urbanitzacions “compactes per a protegir la vall”. Realment no acabem de veure-ho clar i ens agradaria xerrar-ho amb més calma.
També la seua visió del possible polígon de la Canal, deixa molts punts obscurs i discutibles. A més dels problemes i perills de contaminació de l’aqüífer del Molinar ja exposats per diferents col·lectius, i que els diferents informes no han pogut negar, ens sembla que en cap moment va concreta la tipologia d’indústries que han d’anar (excepte les de l’aigua que aniran a la Rambla Baixa). La idea d’amagar les fàbriques tapant-les amb vegetació pot ser una cosa de gust o una ximpleria. Potser seria millor plantejar un urbanisme fabril que semblara més al mas, posem per cas, que integrara en el paisatge les noves construccions, tal com es va plantejar en algun moment l’equip redactor de l’estudi GEA 21.
Tanmateix, acaba Blay el seu escrit, ens agradaria disposar del document, i estudiar-lo en profunditat donada la importància que tindrà per a l’Alcoi del futur i perquè condicionarà tota la revisió del PGOU. I si no ens el donen per escrit, per poder fer amb més rigor aportacions, malament comencem”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.