ImageCOMUNICAT DEL BLOC SOBRE EL TRASLLAT DE L’ESTAMBRERA

Davant el problema tan important suscitat al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi el passat dia 30 de setembre, sobre el trasllat de l’empresa tèxtil coneguda com “l’Estambrera” a les afores de la ciutat i la consegüent requalificació urbanística del seu solar -d’industrial a residencial-, el BLOC vol informar als seus amics i simpatitzants quina va ser l’argumentació/intervenció del seu representant, Paco Blay, que va girar bàsicament al voltant dels següents tres punts:

1. Raons del vot afirmatiu:

* En primer lloc, la decisió o Conveni entre l’Estambrera i l’Ajuntament sembla copiat del nostre primer punt del decàleg de lluita contra la legionel·la: cal traure del casc urbà les indústries que tinguen impacte mediambiental i, sobretot, les del ram de l’aigua, que són sempre les més afectades pel problema de la legionel·la. Està, per tant i en principi, en la nostra línia.

* En segon lloc, també hem defensat en fòrums, notes de premsa i reunions que una possible solució per al trasllat –sempre costós des del punt de vista tècnic i econòmic- era ajudar financerament a les empreses a anar-se’n requalificant els terrenys que ocupen actualment. D’aquesta manera tothom en surt guanyant: el poble s’allibera d’un indústria nociva i guanya en salut pública, i a canvi el poble li retorna el favor ajudant-la econòmicament però sense que li coste un duro al municipi (al contrari, percebrà plus-vàlues).
* En tercer lloc, i donats els problemes actuals que té en general el sector tèxtil, si amb aquesta operació l’empresa obté algun guany afegit, encara millor: estarem ajudant a mantenir l’activitat d’una empresa i, sobretot, dels llocs de treballs. I a aquests extrems es comprometia l’empresa en la clàusula Quarta del Conveni: mantenir l’activitat fabril, mantenir-la en Alcoi, i mantenir la totalitat de la plantilla. (Així a més ho han declarat els directius de l’empresa). El BLOC farà, en aquest sentit, tot el que puga per a qui hi haja faena per als treballadors.

2. Les Formes i la Forma del Govern del pp

Tot i això, no ens ha agradat gens ni les formes ni la forma utilitzades pel govern municipal del PP en aquest tema.

Les formes: Els partits de l’oposició ens assabentem de les intencions de l’empresa i del govern municipal per la premsa. I el conveni –tampoc no sabíem quina via s’utilitzaria per al trasllat- ens l’han donat tancat, sense consultar res i sense possibilitat d’opinar o suggerir. Tampoc no se’ns informa en el seu moment que van a aprovar-lo primer en Junta de Govern. En aquesta instància a més a més el conveni va sofrir unes modificacions, que tampoc ens són consultades: ens comuniquen que ho han canviat i prou. Per tractar-se d’un problema molt important per al municipi, i si tenim en compte que els vots de l’oposició en sumen més que els del govern municipal –representem a un nombre major de ciutadans-, en el BLOC considerem aquest forma d’actuar constitueix tant un gest autoritari més del govern del PP com una greu descortesia. Si hem votat afirmativament ha estat pels treballadors i per la qualitat de vida de la ciutat, no pel govern municipal, evidentment.

La forma: Ens ha semblat que en tot el problema s’ha actuat, a més de forma unilateral, amb molt poc de rigor (com ha fet el PP en altres temes importants com la Font Roja o el Col·legi Miguel Hernández). Per al BLOC la fórmula correcta hagués estat no sols consultar-ho amb l’oposició per veure de portar-ho endavant de la millor manera possible, sinó també acompanyar el conveni –o la manera que per consens s’hagués considerat més escaient- amb una valoració econòmica per part dels tècnics municipals de les despeses econòmiques que pot costar el trasllat i el valor que pot assolir el nou solar que deixarà lliure. I amb aquests informes, ens haguérem reunit discretament totes les parts –empresa, govern municipal i oposició- per tal de consensuar el millor sistema per a tots i rectificar les possibles deficiències de tipus tècnic o jurídic que n’hagueren pogut sortir. De manera que tot quedaria més clar i transparent per a tots, sense suspicàcies, i s’hagués aprovat per unanimitat. La desconfiança de l’informe del tècnic municipal s’haguera superat amb millor voluntat que de la forma en què s’ha portat. Però de la manera tan unilateral en què ho ha volgut enllestir el govern municipal, una operació importantíssima per a la ciutat ha quedat amb ombres innecessàries, quan era una bona ocasió per a què els representants del poble ens mostrárem units davant dels ciutadans en les coses fonamentals. Però el govern municipal del PP ha perdut l’oportunitat de fer les coses bé. ¿És això el que volia?.

3. Compromís per a què l’oposició participe en el disseny urbanístic

Tanmateix, i al marge del punt anterior, des del BLOC hem demanat al govern municipal el ferm compromís de què l’oposició participarà almenys en el disseny urbanístic de la parcela que quedarà quan l’Estambrera se’n vaja, en la redistribució dels espais, en el planejament i en la tipologia edilícia. I el portaveu municipal del PP ens l’ha ratificat aquest compromís tant en Comissió Informativa com en el Plenari. Els més de 12.000 m2 que quedaran urbanitzables, i el lloc tan cèntric on està ubicada l’Estambrera –baix del pont, a vora riu, i formant part del paisatge urbà-, fan necessari que no s’actue lleugerament en aquesta zona, sinó que es consulte abans, ja que podem convertir el solar en una zona anodina o, millor, en un lloc emblemàtic i original per a la ciutat des del punt de vista urbanístic. I entre tots podem aconseguir un bon aprofitament i un magnífic paisatge urbà. En el BLOC tenim idees al respecte, i voldríem aportar-les. Una, per exemple, seria la següent: baix del pont no poden anar cases, però sí places d’aparcament, que fan falta; amb un ascensor es pujaria directament al pont, que queda prop de les cases i del Centre. Una altra: veure la manera d’integrar en el riu els nous habitatges. Etc. (en tenim més). Veurem en què queda tot açò.
Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.