ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL GOVERN MUNICIPAL HA RENUNCIAT DE FET AL SECTOR 2 DEL PRI, I ARA ÉS URGENT RECUPERAR EL CONSENS

Paco Blay: “La decisió de segregar la zona de San Bonaventura-les Eres és una manera subtil d’anunciar la fi del PRI del Sector 2, almenys en els termes que fins ara s’havia proposat. La qual cosa vé a donar la raó al que des del BLOC proposàvem”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat que l’anunci del govern municipal de segregar la zona de Sant Rafael-Placeta les Eres de la resta del PRI del Sector 2, és de fet una renúncia al PRI, almenys en els termes que el va aprovar el govern municipal el passat més de gener, amb el vot negatiu de l’oposició i el rebuig d’un ample sector dels veïns de la zona.
El portaveu del BLOC recorda que aquest PRI es desglossava en vàries Unitats d’Execució que incloïen la demolició de moltes cases sense que quedara clara la situació econòmica-social en què quedarien els seus habitants i/o propietaris. També recorda Blay que per tractar-se d’un Bé d’Interès Cultural (BIC) exigia un Pla de Protecció que determinara quins elements urbans s’havien de conservar, o rehabilitar, o reconstruir, que en el PRI no es contemplava; més aviat al contrari, es donava quasi carta blanca per enderrocar aquells edificis necessaris per a poder executar les diferents unitats d’execució. I aquest darrer aspecte, a més de la seua dubtosa legalitat des del punt de vista patrimonial, va despertar un fort rebuig social per part dels afectats als quals no se’ls donava cap solució alternativa o sortida de caràcter social i econòmic. Des del BLOC ja ho vam advertir i ho argumentàrem el Ple de gener.
Per tot aquest motius, i altres, el PRI del Sector 2 tingué prop de 4.000 al·legacions que incidien tant en aspectes tècnics constructius com en aspectes legals -insuficiència de documents- com en aspectes patrimonials. De fet, alguns veïns va tramitar les seus queixes tant al Defensor del Pueblo com al Síndic de Greuges, els quals han demanat reiterades vagades la documentació de tot el PRI, que el govern municipal no ha pogut facilitar totalment perquè faltaven documents en la seua tramitació. El Síndic de Greuges inclús ha emés un dictamen molt desfavorable a tot el PRI del Sector 2. Per aquests motius, el portaveu del BLOC considera que sense reconèixer públicament la seua renúncia explícita, la solució adoptada es pot considerar una renuncia encoberta o de fet des del govern del PP.
Aquesta situació és una prova de què els projectes s’han de fer bé des del principi, i no acudir a “parxes”, com el que ara es proposa, o solucions puntuals quan ja no hi ha remei, perquè aleshores es perd el caràcter global que tota actuació urbanística hauria de tenir.
Per això des del BLOC pensen que “cal renovar immediatament els contactes entre la ciutadania i els govern municipal per a poder arribar a una solució idònia per a tots. L’objectiu ha de ser aconseguir un Centre d’Alcoi com aquesta ciutat es mereix i recuperar la vida als seus carrers. I per poder intervindre -i és fa necessària una intervenció urgent- calen garanties de tot tipus (urbanístiques, socials, culturals), com sempre hem demanat des del BLOC.”

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.