ImageEL BLOC INSISTEIX EN QUÈ S’HAN DE PRENDRE MESURES PER REBAIXAR EL CLOR DE L’AIGUA: OZÓ, CLORAMINES, FILTRES, ETC.

Paco Blay: “Des de fa temps venim insistint en la necessitat d’aplicar a Alcoi sistemes de desinfecció de l’aigua alternatius a la hipercloració, que no solament no acaba amb la legionel·la, sinó que a més és perjudicial per a la salut i les canonades”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha tornat a insistir en la necessitat de què els responsables municipals i sanitaris estan obligats a buscar sistemes de desinfecció de l’aigua diferents o alternatius a l’actual, la hipercloració. La raó és ben simple: des de fa massa anys la ciutat d’Alcoi ve suportant nivells de clor molt superior als aconsellats per la UE i per la pròpia legislació espanyola; i la hipercloració -ho hem repetit moltes vegades des del BLOC- solament es pot donar en casos puntuals i durant un temps, controlant sempre els seus efectes i fent valoracions periòdiques, que sembla que no s’han fet. Ho hem denunciat a la Comissió Europea i estem esperant la seua resposta.

La hipercloració, a més a més de perjudicar les canonades i les gomes d’estanqueitat, deteriorant per tant la qualitat de l’aigua de la xarxa, accelera els processos oxidatius en l’organisme humà. La literatura científica que des del BLOC hem pogut consultar apunta en la línia de l’extrema precaució que s’ha de tenir en la hipercloració de les aigües pel efectes sobre la salut. Més encara cap dels informes i opinions mèdiques a les quals hem tingut accés s’ha atrevit a negar la relació entre hipercloració i els efectes nocius per a la salut.

Per totes estes raons, des del BLOC sempre hem insistit en que calia aplicar en Alcoi sistemes alternatius a la desinfecció, com l’ozó, o inclús una combinació d’ozó i clor residual en quantitats més reduïdes, com aconsellen alguns informes.

El més lamentable de tot és la tecnologia ha avançat molt i ací a Alcoi les autoritats sanitàries s’han encaparrat en mantenir la hipercloració durant massa anys, a pesar de l’evident inoperància que eixa mesura ha demostrat: més de tretze brots, centenars d’afectats i morts en els primers brots, amb l’evident perill per a la salut dels ciutadans sans per la baixa qualitat de l’aigua i l’excés de clor en l’aigua de consum humà.
Des del Bloc consideren que ja és hora de prendre decisions serioses en aquest tema, i buscar nous sistemes de desinfecció, com l’ozó o altres (cloramines, ionització, etc.), els que es consideren més efectius per a Alcoi, encara que siguen una mica més cars. “No oblidem, afirma el regidor, que el govern municipal -i la mateix a Generalitat– estan gastant-se molts diners en campanyes inútils de publicitat, mentre la salut pública d’Alcoi es deteriora”.

En aquest sentit, Blay informa que , “per exemple, hi ha empreses en el món que comercialitzen uns filtres d’aigua que l’alliberen, l’aigua de microorganismes, inclosa la legionel·la. Són filtres que s’aconsellen en concret per a zones on la legionel·la es fa difícil d’erradicar precisament per lluitar contra ella amb la hipercloració. Seria qüestió de veure per tant en quines indústries s’ha trobat el bacteri i colocar aquest filtres en l’entrada general de les aigües, per tal que cap microorganisme poguera circular per la xarxa de dins de les empreses possibles contaminants de legionel·la”.

És interessant recordar, en aquest sentit, que el canvi de tecnologia ja el va proposar el BLOC en un dels punts del decàleg de mesures de lluita contra la legionel·la. Concretament deia el punt sisé:

“6é.- S’ha d’anar pensant en canviar de tecnologia, tant dels aparells de risc com en la desinfecció de l’aigua. Necessàriament s’ha de fer amb l’ajut econòmic oficial –perquè és més cara- per la via de la reducció d’impostos, subvencions, crèdits blanets o sense interès. Cal estar obert a tot tipus d’hipòtesis i barallar totes les possibilitats tècniques”.

Sembla que el BLOC tenia raó i, malauradament, s’han perdut dos anys. Hora és per tant de reconduir la situació en la línia correcta.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.