ImageEL BLOC CONSIDERA QUE S’HI BENEFICIA McDONALD’s I NO ELS EMPRESARIS LOCALS

Paco Blay: “El canvi d’alguns articles del PGOU perquè s’instal·le McDonald’s a Alcoi es pot considerar un greuge comparatiu per als empresaris locals d’hostaleria que mai no han tingut les facilitats que ara es donaran a McDonald’s”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seus discrepància respecte a la forma en què es vol facilitar la instal·lació a Alcoi d’un restaurant McDonald’s.

El portaveu considera que hi ha contradiccions entre la proposta i els arguments utilitzats per la regidoria en el sentit que considera que l’actual normativa “ha provocado la desaparición de los pocos habitáculos de expedición de bebidas y similares que existían en la ciudad”. En aquest sentit és raonable que s’amplie l’espai per “marquesines” o quioscs de 10m2 a 50m2. El problema està en què solament ara ha decidit el govern municipal canviar la normativa perquè ve McDonald’s, i no abans, en altres circumstàncies que ho demanaven els empresaris locals; per exemple, quan es va sol·licitar una petita ampliació del quiosc del Parterre, posem per cas, i es va negar.

Aquesta forma d’actuar és un evident greuge comparatiu als professionals locals que es troben en què a ells se’ls ha aplicat fins ara la normativa vigent, i per a McDonald’s van a canviar-la adaptant el nou espai públic i verd que es crearà a l’entrada d’Alcoi a les seues necessitats.

Tampoc no està clar que la possibilitat d’establir àrees de lleure es limite als jardins de nova creació, i no a altres jardins ja consolidats que no tenen cap “marquesina” ni quiosc o altra activitat útil, i que si es fera un concurs públic per a instal·lar més marquesines o establiments comercials en altres parcs o jardins, potser li interessara a algun empresari local.

 Per tant la modificació del PGOU que es pretén, és un claríssim tracte de favor a McDonald’s exclusivament, ja que es modificarà una normativa a mida de les seues necessitats i plantejaments comercials: espai edificable, lloc per a aparcament, zona ajardinada, etc., i en canvi es nega la possibilitat de fer alguna cosa semblant en altres parcs i, a més, a altres empresaris locals fins ara a penes si se’ls ha tingut cap atenció en aquesta línia; més aviat és al contrari, solament han tingut problemes amb el govern municipal actual. A partir d’ara, i “gràcies” a McDonald’s disposaran de 50 metres en compte de 10 en zones ajardinades

El portaveu del BLOC insisteix a més en què en tot cas, si es vol fer una concessió d’un espai públic per a ús comercial que puga reforçar la presència en espais recreatius, s’hauria de fer un concurs públic al qual pogueren optar en les mateixes condicions qualsevol empresa relacionada amb el sector, i fer que el concurs no posara condicions que dirigiren la concessió a l’empresa que el govern municipal ha anunciat, sinó que es fera en condicions de publicitat i igualtat per a totes les empreses.

Per altre costat, Blay recorda que des del BLOC no s’està en contra de què l’empresa McDonald’s s’establesca en Alcoi. Al contrari. Però no es pot fer donant-li uns privilegis dels quals els hostalers locals no han pogut gaudir fins ara: es pot considerar que el nou jardí estarà pràcticament al seu servei, quan en altres circumstàncies semblants no ha hagut tanta atenció ni generositat per part del govern municipal: recordem el conflicte de la marquesina de la Rosaleda i el quiosc del Parterre. En tot cas, que l’empresa americana es busque el lloc que necessite en les condicions normals de concurrència: compra de solar, lloguer, etc.

Unes darreres qüestions es plantegen, que no han quedat clares, i són les següents: ¿Què pagarà McDonald’s per utilitzar un espai públic i a més zona verda? ¿quines contraprestacions se li exigirà? ¿quines compensacions haurà d’aportar al municipi? ¿de qui serà la propietat de les instal·lacions (edifici, aparcament, etc.) quan s’acabe el període de la concessió? ¿per quants anys es farà la concessió? etc.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.