ImageEL BLOC D’ALCOI DÓNA SUPORT A LA CONCENTRACIÓ EN ALBAIDA A FAVOR DE LES INVERSIONS EN EL TREN ALCOI-XÀTIVA

Paco Blay: “La manca d’inversions per part de les autoritats autonòmiques i estatals ha fet que el ferrocarril Alcoi-Xàtiva no vertebre com caldria aquest eix econòmic”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la posició favorable del BLOC a la concentració que els col·lectius ecologistes de la Vall d’Albaida faran el proper dissabte en l’estació del ferrocarril d’Albaida. L’objectiu d’aquesta reunió-concentració és reivindicar davant la Generalitat Valenciana i RENFE les millores necessàries que permestesquen la revitalització d’aquest mitjà de transport tan important per a les nostres comarques interiors de les anomenades Comarques Centrals Valencianes.
Blay recorda que ara fa exactament un any els representants municipals del BLOC de les capitals de la Vall d'Albaida, la Costera i l'Alcoià, van fer una declaració conjunta en defensa de la línia de tren València-Alcoi. Així mateix recorda que els ajuntaments de la zona manifestaven el malestar per la situació en que es troba la línia València-Alcoi en el Centenari de la seua creació i sol·licitaven al Govern Valencià agilitat en les negociacions amb RENFE i el Ministeri de Foment per a la potenciació de la línia, així com la inclusió en els Pressupostos de la Generalitat de les partides necessàries per a fer front a la seua modernització.

Però, la realitat és, segons el portaveu del BLOC, que havent passat un any des d’aquella petició i contràriament a allò que podríem suposar, la situació no sols no ha canviat sinó que està ara molt pitjor si considerem les següents circumstàncies que s’han produït:
– Als pressupostos Generals de l’Estat per al 2005 hi havia consignada una partida per al manteniment i la modernització de la Línia sense que finalment aquesta s’haja utilitzat.
– Les Corts Valencianes aprovaren, per unanimitat, el passat 20 d’octubre una resolució en que manifestaven el suport a les gestions del Consell per agilitar la signatura del conveni amb el Ministeri de Foment i que permetrà la renovació integral de la Línia València–Alcoi i la seua transferència a la Generalitat.
– Igualment, les Corts Valencianes expressaven la seua preocupació perquè la partida prevista als Pressupostos de l’Estat de 2006 per a la línia no permetrà escometre durant el proper exercici cap de les actuacions necessàries, per la qual cosa instaven els Grups Parlamentaris de les Corts a l’aprovació d’esmenes, durant el seu tràmit parlamentari perquè amplien dita partida.

– Per aquests motius sorprèn que ara, quan s’ha presentat el projecte de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2006, no hi figure tampoc cap partida per a la línia València–Alcoi.

“Per tant, des del BLOC es preguntem ¿com es pot reclamar la transferència de la línia i paral·lelament no incloure cap partida als Pressupost de la Generalitat de 2006 per a la inversió? Considerem que les esmenes presentades al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2006, per tal que s’incloga crèdit suficient per a realitzar la renovació integral de la línia hauria d’anar acompanyada de la consignació de partida suficient per assumir la seua gestió als Pressupostos de la Generalitat Valenciana”.

El portaveu del BLOC argumenta que es tracta sense cap dubte d’un mitjà de transport públic que realitza una funció molt important pel que fa a la comunicació de la nostra ciutat amb la resta de poblacions de les nostres comarques (el Comtat, la Vall d’Albaida i la Costera) fins la ciutat de València, i esdevé un element determinant pel que fa a la cohesió del nostre territori i que, tot i les reiterades afirmacions de compromís per part de la Generalitat i RENFE pel que fa al manteniment i a la modernització de la línia, a hores d'ara aquestes encara no s'han portat a terme.

Entre les moltes i importants deficiències que des del BLOC denuncien estarien les següents: la línia és una de les poques que no està electrificada; la baixa velocitat mitjana (en molts trams la velocitat no supera els 30 km/h); l’oferta actual de la línia consisteix solament en quatre trens d'anada i quatre de tornada diaris, amb transbordament a Xàtiva en la meitat dels casos; les condicions dolentes -quasi tercermundistes- en què es troben la majoria de les estacions i la insuficient dotació de vagons en algunes ocasions; etc.

Tot açò es produeix a pesar de què el President de la Generalitat, Sr. Francisco Camps, ha fet reiterades declaracions en el sentit d’afirmar i ratificar l'interès del Partit Popular pel tren València-Alcoi. Un interès que no s'ha demostrat en tot el temps que està el govern conservador del PP al front de la Generalitat Valenciana, des de 1995.

Blay recorda que en plena campanya electoral de 1999, el candidat Eduardo Zaplana va afirmar en Alcoi que el problema del ferrocarril Alcoi-Xàtiva el resolvia ell amb una cridada de telèfon a José Maria Aznar. “Pel que hem vist fins ara, acaba Blay la seua nota, o no es fer la telefonada, o no va tenir prou influència sobre l’ex-president Aznar, o cap dels dos ha volgut resoldre el problema”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.