ImageEL BLOC CONSIDERA QUE LA CONSELLERIA HAURIA DE RENUNCIAR JA AL PLA EÒLIC VALENCIÀ

Paco Blay: “Davant l’escàs rigor de la Conselleria en la resposta al Síndic de Greuges, el Pla Eòlic Valencià, almenys pel que fa a les nostres comarques, hauria d’abandonar-se.”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua sorpresa per l’escàs rigor que ha mostrat les Conselleries d’Indústria i Energia i d’Infrastructures en la resposta que ha donat al Síndic de Greuges per a demostrar l’existència de vent suficient en la zona 14 (la que correspon al Comtat bàsicament) a requeriment de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat.

El portaveu del BLOC recorda que en el seu moment ja va donar el seu suport a l’informe que la Coordinadora va presentar al Síndic de Greuges, en el qual es denunciaven 106 vulneracions de diferents preceptes legals de caràcter europeu, estatal i autonòmic. El dossier que la Coordinadora va elaborar, de més de 400 pàgines, es referia al Pla Eòlic Valencià, però sobretot a la Zona 14 –que correspon al Comtat bàsicament‑, on es va generar una forta protesta ciutadana fins assolir més de 40.000 al·legacions. L’estudi de la Coordinadora estava molt ben fet i elaborat, amb una estructura molt clara, denunciant totes les vulneracions i especificant quines lleis, convenis i resolucions de l’ordenament jurídic vigent ha estat vulnerades.

Blay considera que, en contrast amb l’argumentació que la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat va presentar al Síndic de Greuges, les autoritats responsables no han contestat al Síndic amb el mateix rigor explicant científicament el que es demanava, sinó solament de formà genèrica i no mostrant un autèntic mapa de vents de tot el País Valencià que poguera servir de criteri tècnic orientador del mapa de Parcs Eòlics (direccions dominants, força, horaris, zones, etc.).

Finalment, el regidor del BLOC considera que davant la falta de rigor en la resposta de la Conselleria i en la insuficiència dels arguments presentats davant el Síndic a les 40.000 al·legacions i a les denúncies de contradiccions, deficiències i vulneracions legals i mediambientals del Pla Eòlic en la zona 14 que ha presentat la Coordinadora, la Conselleria hauria d’abandonar el Pla Eòlic, almenys pel que fa a la zona 14. “No es pot posar en perill de destrucció ecològica una zona tan interessant com la 14 amb arguments tan febles i amb tan poc rigor tècnic”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.