ImageEL BLOC CONSIDERA QUE CAL UN PLA GENERAL PER A LA VENDA D’HABITATGES MUNICIPALS DEL CENTRE HISTÒRIC

Paco Blay: “Les més de 350 vivendes de propietat municipal –moltes d’elles en el Centre Històric- haurien de ser objecte d’un pla general i no fer subhastes puntuals sense una finalitat determinada”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la necessitat de què s’elabore un pla general per posar a la venda els habitatges de propietat municipal del Centre Històric. L’Ajuntament és propietari de més de tres-cents habitatges, molt dels quals estan situats en el Centre Històric. És evident que no tots estan en condicions d’habitabilitat, però un bon grapat d’ells poden ser objecte de rehabilitació si es donen les condicions favorables en la propietat i els crèdits suficients.

Per això el portaveu del BLOC considera que, en compte d’anar subhastant puntualment els habitatges sense cap objectiu concret que no siga la recaptació, sistema que a més a més a més possibilita l’especulació, seria millor política d’habitatge elaborar un pla general per tal de precisar quina és la finalitat real de les alienacions i els objectius que es volen cobrir. Per al portaveu del BLOC dos objectius són prioritaris: “Rehabilitar els habitatges que es puguen rehabilitar per a ser habitats realment, i aconseguir facilitar l’accés a la vivenda a qui més dificultats troba, sobre tot joves”.

Per això considera Blay que tres són les etapes que s’han cobrir en aquest procés. En la primera caldria fer un llistat per delimitar quines cases estan en condicions de ser enderrocades, quines poden ser encara rehabilitades i quines poden ser utilitzades per a complir una finalitat social.

En una segona fase caldria crear una Comissió municipal responsable d’elaborar una mena de Reglament senzill per a fixar les condicions o criteris fonamentals d’adjudicació de les possibles subhastes dels habitatges en funció de la necessitat del sol·licitant, perspectives i compromís d’ocupació efectiva dels habitatges, duració mínima de l’ocupació i despeses aproximades que una rehabilitació senzilla però digna pot comportar (els tècnic municipals fins i tot poden fer una avaluació aproximada del cost de la rehabilitació de qualitat mitjana). Es poden establir criteris prioritaris o preferents com, per exemple, l’ocupació d’edificis sencers per grups de joves que es constituesquen en cooperativa amb el compromís de què l’ocupen durant un temps mínim, o altres criteris que la Comissió considere escaients. Sempre dins la legalitat vigent, la qual permet fer subhastes dirigides.

En una tercera fase caldria ja procedir a fer pública la llista d’habitatges, els criteris fonamentals d’adjudicació o reglament, i la pròpia convocatòria per a iniciar el procés d’alienació seguint sempre els objectius esmentats: els socials, l’ocupació efectiva i la rehabilitació.

Com a complement del procés, es podria buscar alguna entitat bancària que estiguera disposada a col·laborar en l’operació concedint microcrèdits que pogueren ajudar a financiar tant l’adquisició dels habitatges com la mateixa rehabilitació.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.