ImageEL BLOC DENUNCIA EL POC INTERÈS QUE SOBRE LA CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC HA MOSTRAT L’EMPRESA EL SERPIS

Paco Blay: “Després de quasi un any des que es van trobar restes humanes al Castellar, no s’ha fet cap excavació, i és responsabilitat de l’empresa”

 

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua indignació pel nou retard en el començament de les excavacions del jaciment arqueològic del Castellar, que porta una demora de quasi un any des que militants del BLOC trobaren ossos humans, en la zona on l’empresa el Serpis, presumiblement procedents d’una necròpolis islàmica destapada i destrossada per maquinària pesada durant les obres de condicionament de la parcel·la. La troballa mereix tots els respectes i dedicació (no són “pedres” el que s’ha trobat, són restes de persones humanes que visqueren a les nostres terres).
El portaveu del BLOC recorda que des que van trobar els ossos en superfície en la zona del Castellar, el 15 de juny de l’any passat, ha passat quasi un any i no s’ha fet cap excavació per tal de determinar la importància del jaciment així com l’antiguitat, el context social i tota la informació que podia donar de si la troballa, feta malbé per les obres de condicionament de l’empresa el Serpis.
Així mateix Blay recorda que, setmanes després, veïns aficionats a l’arqueologia van fer entrega al BLOC de més restes que havien trobat, també en superfície, en la mateixa zona, i que presumiblement desbordaven l’àmbit cronològic de la possible necròpolis islàmica, obrint la hipòtesi d’un jaciment d’enorme potència informativa de varis períodes històrics sobre els nostres avantpassats. Tant les restes trobades pel BLOC com les dels veïns va ser entregades al Museu Arqueològic Municipal “Camil Visedo”.
Blay manifesta el seu disgust afirmant que “Malgrat tots aquest elements, i tractant-se a més a més de l’any que celebrem el 750 aniversari de la fundació ciutat, i que en la zona del Castellar hi hauria un nucli de població islàmic previ a la creació de la ciutat cristiana, és molt greu la negligència amb la qual està actuant l’empresa el Serpis amb el patrimoni històric dels alcoians. No solament no ha lamentat públicament –i demanat perdó a la ciutat– pel mal que va fer en el seu moment, sinó que no s’ha donat cap pressa en rectificar el mal que va fer, posant tot l’interès de la seua part per tal de contractar d’immediat -repetim, d’immediat- un equip d’arqueòlegs i demanar els permisos corresponents per començar el més aviat possible i poder refer, en la mida del possible, tot el mal fet. Sembla que no ha estat així. Després de quasi un any, ha tingut temps de sobra per a fer les obres que possibiliten al màxim la tasca dels arqueòlegs”.
Per això el portaveu del BLOC considera que s’ha actuat amb massa benevolència amb l’empresa en el tema del Castellar, i per això demana al govern municipal major contundència en la defensa dels interessos patrimonials de tots els ciutadans. “Quan es va produir la troballa l’any passat, el BLOC va demanar l’apertura d’un expedient informatiu per tal d’aclarir tot el que havia passat i les circumstàncies de la destrucció del jaciment. El govern municipal s’hi va negar. Durant aquests mesos hem guardat un discret silenci; però les coses s’estan endarrerint massa i hora és ja d’actuar”.

Paco Blay. Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi.