ImageEL BLOC RECORDA QUE ENCARA NO ESTAN DECIDIDES QUINES CASES D’OBRERS ES CONSERVARAN I ES REHABILITARAN

Paco Blay: “És necessari que es conserven dues o tres cases de les que eren habitades per les classes treballadores, i es rehabiliten correctament, per a què en quede memòria històrica d’una forma de vida de milers d’alcoians”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, recorda que encara està per complir el compromís del govern municipal respecte al Centre Històric en el sentit que es conservarien dues o tres cases característiques dels habitatges de la classe obrera alcoiana, les que els experts consideraren més adients.

Blay recorda que aquesta ha estat una constant en les peticions de grups d’historiadors i dels grups de l’oposició -concretament del BLOC- demanant que, abans d’enderrocar les cases del Casc Antic, s’havien de documentar, tant per a estudiar la interessant i singular tipologia edilícia d’Alcoi i marcar un estil de re/construcció com per veure quines cases estaven en condicions de ser rehabilitades. Dins d’aquest estudi previ també s’hagueren vist quines cases responien al tipus d’habitatge obrer en què van viure milers d’alcoians durant segles, fins ben entrat el segle XX, així com el mateix paisatge urbà tradicional, abans d’enderrocar res. (L’ambientació de la pel·lícula “Manolete” s’ha fet precisament en els carrers on encara queda paisatge urbà tradicional).

I aquestes vivendes d’obrers formarien part d’una mena de museu de les formes i condicions de vida i d’habitatge de les classes treballadores alcoianes. Aquesta casa-museu (o grup de cases) haurien de servir de memòria històrica per a la ciutat i al mateix temps d’autèntic document d’un període històric fonamental per a Alcoi, per a Espanya i per a Europa com és el procés d’industrialització i el seu impacte sobre les condicions de vida de les classes populars.

A criteri del portaveu del BLOC, “res de tot açò s’ha fet fins ara, i al pas que van les màquines enderrocadores acabaran destrossant no solament el paisatge urbà tradicional sinó també tot vestigi de vida obrera en una ciutat industrial com Alcoi. La política de protecció del Patrimoni històric del govern del PP és més d’escaparate, sols atenen a coses diguem-ne ‘espectaculars’, però no respon a criteris clars ni respon a una intenció clarament recuperadora i conservacionista com a criteri prioritari i transversalitzador de tota l’actuació urbanística. Al contrari. presumeixen del que van trobant els arqueòlegs, però no hi ha un Pla director plestablert que responga a objectius de recuperació de la memòria històrica i de les formes de vida de tots els alcoians al qual han de subjectar-se totes les actuacions en el Casc Antic. Aquest Pla Director del Centre Històric malauradament no ha existit mai, i sembla que -al pas que anem- no existirà mai”.

Acaba el seu escrit Blay reafirmant el que en Comissions i en Plens ja ha advertit vàries vegades: “El Centre Històric no és un immens solar on es puga fer de tot, sinó un vestigi de la nostra història que cal tractar com a tal, i el que s’haja de fer ha de respondre a eixos criteris bàsics: documentar primer que res, recuperar i rehabilitar -si es pot-, reconstruir o reedificar -el que es puga i el que i com els experts i la legislació indiquen i/o aconsellen-, i en casos extrems enderrocar -si és precís, en el BLOC mai ens hem oposat si és necessari i es fa bé- ”.

Paco Blay. Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi.