ImageEL BLOC DENUNCIA L’ESCASA TRANSPARÈNCIA DEL GOVERN DEL PP EN EL TEMA DE LA LEGIONEL·LA

Paco Blay: “En el tema de legionel·la, des de l’oposició sempre hem tingut la sensació de què no s’informava de tota la veritat i de què s’ocultaven dades d’interès general”

El regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua disconformitat amb la gestió que el govern del PP -local i autonòmic- ha fet del tema de la legionel·la, no solament en la forma d’atacar el problema de fons, sinó també en la informació que han anat donant a la ciutadania i als representants del poble.

La recent discrepància entre el nombre d’afectats del darrer brot confirma la sospita que alguna cosa ens ocultaven. ¿Quina de les dues xifres és la real: la més alta o la més baixa? Coneixent la forma tan cicatera en què han informat els responsables sobre el tema, els ciutadans tenen dret a desconfiar del considerat “error” i, per tant, pensar que la real és la més alta.

En aquesta mateixa línia, es queixa el portaveu del BLOC perquè sent un cas greu de salut pública, mai ha hagut una reunió leal, sincera i transparent sobre el problema entre els representants del poble i els responsables locals i autonòmics. Al contrari. Solament el mes d’agost passat -fa quasi un any!-, i a petició de l’oposició, va haver una reunió amb el Director General de Salut Pública, amb el compromís que en faríem una altra en setembre o en octubre. Mai més se’ns ha convocat a l’oposició per a res. “Volem recordar, afirma Blay, que el BLOC va demanar una Comissió Informativa Extraordinària per a estudiar el tema i participar tots, i poder cridar a experts, consultar alternatives, etc., i el govern municipal del PP la va negar. Solament va ‘concedir’ la reunió esmentada amb el director general. I res més”.

El portaveu del BLOC considera, per altre costat, que la reducció de representants en el Consell de Salut no té altre objectiu que eliminar a membres incòmodes en un organisme que, per les especials circumstàncies d’Alcoi, fa que les informacions i debats que es susciten tinguen més transcendència de la que els governants voldrien. I en temes de salut pública no s’hi deu jugar: amb la veritat per davant, tots podem col·laborar a resoldre un problema endèmic a la nostra ciutat. Però amb l’actitud actual, els ciutadans sospiten -i en el BLOC també sospitem- que els responsables estan fent trampa.

“Hem de recordar, continua Blay, que els empresaris es queixen que n’hi ha poques ajudes i que tarden en cobrar-les, bé per fer les desinfeccions, bé per canviar els aparells. Però tot segueix igual. Fa tres anys que el BLOC proposava deu mesures per a lluitar contra la legionel·la, entre les quals estava traure totes les empreses perilloses del casc urbà, canviar la tecnologia de les empreses, contactar amb els millors especialistes en epidemiologia, etc. Cap d’aquestes s’ha adoptat, i segueixen sent bàsiques, almenys al nostre criteri”.

El portaveu del BLOC considera que la tecnologia ha avançat molt en els darrers anys, i ja n’hi ha aparells (filtres, sistemes de refrigeració, etc.) que poden ajudar en la lluita contra el bacteri, però sembla que ací a Alcoi no arriba ni la informació ni les inversions necessàries. I encara està per fer l’estudi epidemiològic corresponent, ja que després de set anys i més de dotze brots, algú hauria de pegar un colp de puny damunt la taula i dir: ja està bé! Però tothom calla i damunt les autoritats, per a més frivolitat juguen amb les xifres i els estudis que no s’han fet i s’haurien d’haver fet ja fa temps.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.