ImageEL BLOC DENUNCIA EL PERILL D’INCENDIS FORESTALS EN EL BARRANC DEL CINT PER LA PROXIMITAT DE LÍNIES ELÈCTRIQUES A LA VEGETACIÓ

Paco Blay: “És necessari i urgent, per a previndre incendis forestals, que es facen les tasques necessàries en el Barranc del Cinc, i encara no s’han fet. I la calor és cada vegada més insistent”

El regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha tornat a insistir en l’existència de l’estat de diverses línies elèctriques que travessen terrenys forestals dins el terme municipal d’Alcoi, fet que ja va denunciar fa tres anys i ho ha fet després com a recordatori. En concret, segons el regidor, “és especialment perillosa i cridanera la línia elèctrica que travessa el parc natural de la serra de Mariola entre el barranc del Cint i les Casetes de Mariola. En aquest cas, n’hi ha punts en què els arbres que creixen davall la línia es troben molt propers als cables i segons els tècnics consultats, el perill d’arc elèctric, i per tant d’incendi forestal és molt alt”. Segons s’ha pogut saber, “en la línia del barranc del Cint-Casetes de Mariola, el titular i per tant, encarregat del manteniment de l’esmentada línia és l’Ajuntament d’Alcoi”.

Blay recorda que, d’un banda i segons el Reglament d’indústria, la distància mínima dels conductors a les capçades ha de ser superior a 2m en qualsevol dels casos. De l’altra, i d’acord amb la Llei forestal 3/93 del País Valencià, per previndre incendis forestals cal que la zona de projecció per on discorre la línia elèctrica estiga lliure de vegetació per tal d’evitar el sorgiment d’un arc elèctric entre els cables de la línia elèctrica i els cops dels arbres que creixen per davall. Per tant, la zona del Barranc denunciada incompleix clarament aquesta normativa, i la responsabilitat és del govern municipal.

 El portaveu del BLOC informa que si encara no s’ha produït la tasca de tala i neteja no és per falta de projecte, ja que sembla que una empresa ja l’ha presentat a l’Ajuntament, i per tant solament hi ha endarreriments -o entrebancs- de tipus administratiu, que s’haurien d’agilitzar i resoldre per la via d’urgència perquè l’estiu ja ha començat. Segons Blay, “fets com aquests demostren que és la mateixa administració la que incompleix la normativa que ella mateixa ha de fer complir i que les polítiques de prevenció i seguretat en Medi Ambient i en altres àrees, presenta evidents mancances que s’haurien de corregir pel bé de tots els ciutadans. El PP es gasta molts més dinés en publicitat inútil per als ciutadans i en marketing innecessari de la seua gestió, i molt poc en seguretat i en prevenció reals de debò”.

Finalment, el portaveu del Bloc considera que per a evitar aquest tipus de situació -ço és per contribuir a evitar incendis forestals-, a més lògicament de l’actuació immediata i sense demora sobre els punts perillosos que es detecten -com el del Barranc del Cint-, s’haurien de prendre altres mesures complementàries, com són: a) l’elaboració d’un catàleg complet i actualitzat de línies perilloses; i b) l’establiment de Plans triennals de neteja i manteniment de les línies elèctriques, que siguen d’obligat compliment, perquè es puga autoritzar el pas de les línies elèctriques per terrenys forestals. Aquesta normativa ja es troba desenvolupada per la Generalitat de Catalunya i convindria tindre-la present per al cas del País Valencià.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.