ImageEL BLOC SOSPITA QUE EL GOVERN MUNICIPAL HA INCOMPLIT UNA VEGADA MÉS LA LLEI DE PATRIMONI EN LES OBRES DEL TEATRE CALDERON

Paco Blay: “En les noves obres del teatre Calderón pel carreró de don Simón, malgrat haver preguntat al govern municipal si ha hagut excavacions arqueològiques prèvies, no ha hagut resposta oficial, pel que pensem que de nou s’ha incomplit la Llei de Patrimoni”

El regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat el seu disgust perquè sospita que un vegada més el govern municipal ha incomplit, tant la llei de Patrimoni com les pròpies Ordenances del Cas Antic, respecte a la necessitat de practicar excavacions arqueològiques prèvies en les zones delimitades de possible ubicació de restes. Aquesta vegada és en la zona on se suposa que serà l’entrada del teatre Calderón per la part del carreró de don Simón. A preguntes repetides del BLOC al respecte, el govern municipal no ha contestat encara, pel que cal suposar que no s’ha seguit el procediment que marca la llei. La qual cosa se sumaria també a l’incompliment

El portaveu del BLOC recorda que el Centre Històric d’Alcoi està declarat monument històrico-artístic des de l’any 1982, i l’article 11 de la vigent Ordenança Reguladora del Casc Antic s’afirma clarament que “previamente a la construcción de edificios, se requerirá la realización de las actuaciones arqueológicas previstas en el artículo 62 de la Ley 4/1998, del Patrimonio Cultural Valenciano, en la forma y supuestos expresados en el mismo”. I l’article 62 citat -no modificat en la nova Llei 7/2004-, diu en el paràgraf 1 el següent: “Per a la realització d’obres, públiques o privades, en immobles compresos en zones arqueològiques o paleontològiques o en espais de protecció o àrees de vigilància arqueològica o paleontològica, així com, en general, en tots aquells en què es conega o presumisca amb fonament l’existència de restes arqueològiques o paleontològiques d’interès rellevant, el promotor de les obres haurà d’aportar al corresponent expedient un estudi previ sobre els efectes que les obres projectades pogueren causar en les restes d’aquesta naturalesa, subscrit per un tècnic competent”.

Blay adverteix, en aquest sentit, que la zona en obres del carreró de D. Simón està ubicat en la zona d’interès arqueològica delimitada pel PRI del Sector 1, i a més l’obra en marxa és de competència i responsabilitat municipals; però fins el moment no ha obtés reposta del govern municipal sobre si s’ha fet l’estudi previ indicat en la Llei de Patrimoni, malgrat haver-ho preguntat formalment dues vegades en Comissió Informativa. Raó per la qual dedueix que no s’ha complit la legislació citada. La qual cosa és especialment greu ja que, si per un costat els voltants de la zona denunciada la delimita el PRI específicament com a de probable existència de muralles, per l’altra és el segon incompliment de la normativa vigent en eixa zona, ja que les obres de la primera fase tampoc van fer excavacions prèvies. I aquestes obres depenen directament del govern municipal, no d’una empresa privada.

El portaveu del BLOC recorda que són massa incompliments per part del govern municipal de la Llei de Patrimoni, ja que aquest del carreró -de confirmar-se que no s’ha fet l’excavación prèvia- s’uniria als de la Casa dels “Carmelos”, l’edifici de Gonçal Barrachina 3, la part posterior del teatre Calderón, i el pati de la Gerència de medi ambient, per no recordar la seua passivitat davant la destrucció de la necròpolis del Castellar.

Per això el portaveu del BLOC opina que “a més de l’evident incompliment de la Llei, el govern municipal del PP no sembla tenir cap interès seriós en el coneixement i recuperació el més complet possible del nostre passat, i que totes les actuacions que fins ara ha fet en la línia de conservar el patrimoni són puntuals –no sistemàtiques i generals–, i per tant un tant superficial, de “façana” o “d’escaparate” i amb la condició de què no moleste ni entrebanque l’activitat constructora. Blay considera que “si el govern municipal tingués de debò l’interès pel patrimoni històric del qual presumeix i afirma, seria el mateix govern municipal el que exigira amb rigor i en tot moment el compliment de la Llei en el sentit indicat més amunt, normativa que sorprenentment procedeix del mateix PP, i no esperar que des de l’oposició li ho recordem cada vegada que sospitem i sabem d’algun incompliment. En aquest cas l’incompliment procedeix del propi govern, i no d’una empresa”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.