ImageEL BLOC CONSIDERA INSUFICIENT L’INFORME SOBRE L’ENFONSAMENT DEL MUR DE LA GLORIETA

Paco Blay: "Malgrat la voluntat de donar a la ciutat un ràpida explicació, queden encara alguns interrogants sense resposta. Proposem que s’instal·le en tota la ciutat un sistema de detecció automàtic de fuites”

El portaveu del BLOC a l’ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua insatisfacció per l’explicació oficial que el govern municipal ha donat sobre l’enfonsament del mur de la Glorieta el passat dia 18 a través d’un informe escrit. El regidor agraeix la celeritat en què s’ha elaborat l’informe, però considera que les dues raons bàsiques que addueix, l’antiguitat del mur i la falta de drenatge transversal (causes 1 i 2), no són raons suficients, perquè deixa sense resposta algunes qüestions i n’obri d’altres.

Afirma l’informe en la possible causa núm. 3: “las recientes obras de urbanización del parque han supuesto una mejora en cuanto a la estabilidad del muro en el sentido que con la sustitución de un riego por inundación mediante manga por un sistema de goteo, donde el excedente del agua absorbida y evaporada que se infiltra en el trasdós del muro es poca”. Les preguntes apareixen d’immediat: ¿com va caure el mur si, com afirma l’informe, s’ha millorat l’estabilitat del mur? ¿per què no va caure abans de fer les obres que li donen estabilitat? ¿per què estava tota la terra humida o banyada, si amb el nou sistema de goteig hi ha menys excedent d’aigua i a més a més estem suportant un llarg període de sequera?

Per altre costat, la segona part de la causa 3 insisteix en els efectes positius de les obres mampreses fa un parell d’anys: “la construcción de un sistema de drenaje superficial, discurrente por el centro de las calles, mediante drenes dispuestos en zanjas, junto con la formación de pendientes a favor de los mismos, ha permitido retirar la escorrentía de las aguas pluviales del trasdós del muro”. Seguim preguntant, doncs: si el nou sistema de drenatge -una de les claus de la reforma integral de la Glorieta- té la virtut d’eliminar aigua del trasdós del mur, i fa mesos que no plou, ¿d’on ha eixit l’aigua o humitat que presumiblement -segons la causa 2- ha provocat l’enfonsament?

Segons el portaveu del BLOC, “són preguntes que en l’informe no tenen resposta, però es pot endevinar que el govern municipal està preocupat per la relació que puga tenir entre l’enfonsament i les reformes de la Glorieta, bé perquè no ha resolt el problema real de drenatge, bé perquè les obres de drenatge -insistim, base de les reforma de la Glorieta- han estat insuficients o poc ambicioses, bé perquè per les obres s’ha produït un escapament incontrolat d’aigua que ha accelerat la dilatació de les argiles humides”. Són hipòtesis que en l’informe es marginen i que podrien haver estat almenys objecte de consideració.

En aquest sentit, i tenint en compte la situació actual, és raonable la proposta que es fa en la recomanació 1: “Realizar un chequeo concienzudo de las conducciones de abastecimiento y riego que descarten posibles fugas en la red”. Amb aquesta recomanació s’intueix la sospita de què aquesta haja estat l’autèntica causa de la caiguda del mur. Però en qualsevol cas, des del BLOC hem d’advertir que és una llàstima que havent fet una reforma integral fa poc no s’hagués pensat en posar algun sistema d’alarma o d’avís -un simple xip- de què està produint-se una fuita en el sistema de reg.

Acaba Blay la seua nota afirmant que “com hem d’aprendre de l’experiència, aquest sistema de detecció de fuites s’ha d’introduir també en els altres parcs i, a poc a poc, en tota la ciutat. No oblidem que segons els experts en xarxes d’aigües potables es perd en fuites entre un 20 i un 50 del consum d’aigua, i en alguns barris d’Alcoi fins i tot pot superar-se aquesta xifra, un autèntic luxe en els temps que corren de sequera i de necessitat d’estalvi d’aigua, en definitiva un balafiament d’un recurs tan important com l’aigua que no podem permetre’ns. I des de l’administració s’ha de donar exemple de rigor en l’ús del recurs fonamental per a la ciutat com és l’aigua ”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.