ImageEL BLOC CONSIDERA INSUFICIENT LA PROPOSTA DE BONIFICAR FISCALMENT LES INSTAL·LACIONS PER A APROFITAR L’ENERGIA SOLAR EN L’IMPOST SOBRE L’ICIO

Paco Blay: "Està bé que el govern municipal del PP haja estat sensible al tema de l’energia solar, però pensem que és insuficient i, pràcticament, incompleix un acord de Ple que va aprovar estudiar rebaixes semblants per als edificis ecològics, i no solament per a l’aprofitament de l’energia solar”

El regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua decepció per l’escassa ambició del govern municipal del PP al proposar, dins del ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) una bonificació del 95 % sobre la quota de l’impost de totes aquelles instal·lacions que servesquen per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar per a autoconsum. El regidor del BLOC la considera insuficient per a estimular i facilitar la utilització de les energies alternatives i el desenvolupament sostenible, ja que es limita solament a l’energia solar i no constitueix en absolut un pla o programa (amb objectius, terminis, diferenciacions segons l’edifici, etc.).

El portaveu del BLOC recorda que en el Ple de desembre de 2005 es va aprovar per unanimitat, a proposta del BLOC, la següent moció:

“1.- Adoptar les mesures per a iniciar la creació de una Etiqueta d’Edificis Ecològics per a les construccions noves o dels edificis que es rehabiliten que reunesquen les característiques de sostenibilitat adients, amb les bonificacions corresponents per a promotors i compradors.
2.- Que s’aprove el document de treball adjunt com un material inicial -obert i flexible- a partir del qual determinar, concretar i adaptar a Alcoi els criteris i característiques tècniques que han de reunir els edificis que hagen de gaudir dels avantatges fiscals de l’Etiqueta d’Edificis Ecològics.

3.- Crear una comisión técnica que evalue todo esto y que proponga sus resultados a la Corporación”. (aquest tercer punt es va incorporar a proposta del PP)

Blay recorda que des d’aleshores -fa quasi un any- no s’ha fet cap gestió en la línia d’estudiar i concretar el que calga per a construir en Alcoi edificis amb característiques generals de sostenibilitat. En la proposta aprovada es preveia que els nous edificis que podrien acollir-se a les bonificacions que s’hagueren considerat escaients, haurien de tenir a més de l’aprofitament de les energies alternatives (tèrmica i fotovoltaica), sistemes d’estalvi d’aigua (doble circuit), sistemes d’estalvi d’energia elèctrica (interruptors de presència), vidres dobles, preinstal·lació domòtica, aïllament acústic i tèrmic, separació d’aigües de pluja, etc. I ara l’única cosa que el govern municipal ha introduït és solament l’aprofitament de l’energia solar, deixant de banda les altres característiques de sostenibilitat aprovades.

El regidor del BLOC considera que d’haver-se aplicat d’immediat l’acord unànim del PLE (en el mateix mes de desembre o primers mesos de 2006), la ciutat d’Alcoi hagués estat capdavantera en aquests tipus d’instal·lacions, ja que l’Ajuntament de Muro el va aprovar poc després i la Generalitat Catalana va publicar un decret en la primavera del 2006 pel qual és obligatòria la normativa sobre edificis ecològics. Ara en canvi anem una mica a remolc d’altres administracions, ja que el govern de l’estat ha anunciat que està preparant un decret en eixe sentit.

Finalment, Blay recorda així mateix que en agost de 2003 el govern municipal del PP va rebutjar una proposta d’ordenança municipal sobre energia solar tèrmica en els edificis d’Alcoi i establiments comercials d’Alcoi, presentada per “la Carrasca” i assumida pels grups de l’oposició. La moció/proposta va ser rebutjada pel govern municipal amb l’argument de que el PP era més ambiciós que la simple energia solar tèrmica i que volien elaborar una ordenança més completa i que abastaria totes les energies alternatives. Fins el moment, i han passat tres anys, el govern del PP no ha fet res en aquest sentit: ni ha elaborat l’ordenança “més completa” ni la que abasta “totes les energies alternatives”. Ara per fi sembla més sensible i tres anys després s’incorpora aquests darrer aspecte: el de l’aprofitament de l’energia solar.

“Més val tard que mai, per descomptat”, afirma Blay, “però s’han perdut tres anys, almenys en el tema de l’energia solar, per a acabar fent el que la Carrasca va proposar i a més a més ho va fer de forma més completa i rigorosa. La iniciativa del govern municipal és solament una simple bonificació tributària, mentre la moció del col·lectiu ecologista era tota una proposta global d’ordenança que afectava els edificis privats i públics, feia càlculs d’aigua segons el tipus d’habitatge o activitats, ho emmarcava amb el tema dels protocols de Kioto i la legislació estatal, etc. Seguim encara sense comprendre per què ara s’introdueix la simple bonificació tributària -sense més consideracions- i fa tres anys es va rebutjar la proposta de la Carrasca -recolzada pels grups de l’oposició- que estava explicada, justificada i molt ben elaborada”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi