ImageEL BLOC DENUNCIA LA NECESSITAT D’UN MANUAL DE CATÀSTROFES NATURALS I D’ACCIDENTS DOMÈSTICS

Paco Blay: "Els ciutadans haurien de tenir normes clares i senzilles de comportament en cas de catàstrofes naturals i d’accidents domèstics habituals. ”

El regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua preocupació perquè, després de més 25 anys d’ajuntaments democràtics, encara no existeix en Alcoi, en cada casa, un manual de comportament per a quan es produesca una catàstrofe natural o una situació excepcional inclús en casa (glaçades, nevades, gotes fredes, epidèmies, incendis i –menys, afortunadament- terratrèmols). És evident que la majoria de les catàstrofes naturals no es poden evitar; però en altres potser podríem poc a poc convertir-les en fenòmens d’una gran excepcionalitat, com per exemple els incendis. Malgrat haver-se aprovat en el Ple de gener de 2005 a proposta del BLOC, el govern municipal del PP encara no l’ha confeccionat i repartit entre els ciutadans

Per al regidor del BLOC seria convenient que es confeccionara un manual de comportament per als ciutadans en cas de produir-se algun fenomen extraordinari que obligue a adoptar comportaments diferents als habituals. Blay ha insistit en el sentit de què “si es vol minimitzar els danys que una catàstrofe natural puga ocasionar al poble en general i al ciutadà en concret, l’Ajuntament hauria d’elaborar, en col·laboració amb les instàncies especialitzades i escaients (Protecció Civil, Creu Roja, Policia, Sanitat, etc.) tot un paquet de mesures de comportament imprescindibles, per tal que els veïns actuaren d’immediat de la manera més correcta des del punt de vista tècnic amb la finalitat de facilitar la tasca als agents encarregats i reduir en la mida possible els afectes negatius de l’esdeveniment”. Aquest “Manual de catàstrofes”, afirma Blay, “hauria d’estar escrit de forma didàctica i amb un disseny clar i senzill per a què tots els ciutadans el pugueren comprendre els aspectes fonamentals sense dificultats”.

 

L’exemple de la nevada del 2003, o els casos més recents del tsunami en Àsia, o el darrer terratrèmol que ha afectat a les nostres comarques -afortunadament dèbil-, o el canvi climàtic -que cada vegada té efectes més inesperats-  han posat en evidència que és necessari un manual breu, clar i senzill per a què els ciutadans sàpiguen com comportar-se en cas de qualsevol situació que requeresca del ciutadans comportaments excepcionals. D’aquesta manera els danys, inevitables en la  majoria dels casos, poden ser minimitzats si la població sap com actuar en cada cas i col·labora a l’hora d’afrontar els seus efectes. Es tracta simplement de què el Manual d’Emergències de què disposa l’Ajuntament, degudament actualitzat, arribe a tota la ciutadania en les coses que li afecten.

Segons el portaveu del BLOC, “el repartiment d’aquest manual s’hauria de fer a totes les cases de forma gratuïta i hauria d’anar acompanyat d’una campanya explicativa i de sensibilització. No hem d’oblidar que les catàstrofes indicades solen aparèixer de tant en tant en la nostra geografia, i més ara que el canvi climàtic sembla cada vegada més evident”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.