ImageEL BLOC PROPOSA LA CREACIÓ D’UN ESPAI CONJUNT DE LES POLICIES I ELS JUTJATS QUE ACTUEN EN ALCOI

Paco Blay: “ L’atenció al ciutadà i la gestió de la seguretat milloraria moltíssim amb aquest unificació dels serveis de jutjat i de les policies ”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la conveniència de què es cree un lloc comú de totes les policies i dels jutjats on puguen atendre’s tots els problemes que depenguen dels cossos i forces de seguretat de l’estat i del municipi (denúncies, emergències, …). Amb aquesta unificació el ciutadà no dubtaria on acudir quan tinga algun problema i no conega amb certesa de quin cos de seguretat depén cada qüestió, al mateix temps que facilitaria les gestions i les relacions, sempre necessàries, entre les gestions dels diferents cossos de seguretat i l’administració de justícia.

Segons Blay, “no estem proposant la fusió dels cossos de la Policia Nacional i la Local –com algú pot malinterpretar. Simplement parlem de coordinació i d’evitar solapaments de tasques, competències o funcions per tal de millorar la gestió dels serveis dels cossos responsables de la seguretat ciutadana”.

 En eixe sentit, des del BLOC consideren que serien molt útils les següents mesures:

–  La signatura d’un acord de col·laboració entre l’ Ajuntament d’ Alcoi i el Ministeri d’ Interior cara a augmentar, per una part, la dotació d’efectius per tindre sempre coberts tots els serveis. I per l’altra, la necessària coordinació d’aquestos amb una policia de barri (municipal) i una de proximitat (nacional) perfectament incardinades en la ciutat.

–  La creació d’una nova oficina (“finestra”) unificada i conjunta per a la Policia Local i Nacional, i aprop -o junt- als jutjats- bé de nova planta o per rehabilitació d’un edifici adequat, amb el conseqüent intercanvi d’informació i coordinació entre els dos cossos, i la creació d’una finestra i telèfons únics per a emergències i denúncies.

–  Propiciar una col·laboració ciutadana amb la Policia, fonamental per a reduir la delinqüència i millorar la seguretat.

–  Dotar a la Policia dels recursos necessaris tant físics com materials per tal de millorar  l’esmentada seguretat ciutadana.

–  Estudiar la possibilitat de crear un nou telèfon d’emergències i urgències a nivell local (podria ser el 113?) per tal d’agilitzar la resposta dels agents.

El portaveu del BLOC recolza les seues propostes amb exemples que ja estan en marxa en vàries ciutats de l’estat espanyol.

– El Consell de Ministres del 4 d’octubre de 2002 va aprovar la creació d’una comissaria conjunta de les policies nacional i local en la població sevillana de Dos Hermanas.

– A l’Hospitalet de Llobregat, des del 7 de novembre de 2002, gràcies a un acord de col·laboració signat per l’alcalde socialista, Celestino Corbacho, i el Secretari d’Estat per a la Seguretat, Ignacio Astarloa, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional treballen conjuntament des d’una mateixa sala d’operacions i sota un únic número de telèfon.

– Els alcaldes dels vint-i-tres municipis de la comarca catalana del Vallès Occidental també han optat per la mateixa mesura unificadora, a més de preveure crear la figura de la finestreta única per tal que els ciutadans puguen cursar les seues denúncies amb més rapidesa.

– Rita Barberà, alcaldesa de València, es va comprometre el 9 de novembre de 2002, com a presidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a signar un conveni amb el Ministeri d’Interior per a potenciar les Juntes Locals de Seguretat i segons ella: “segellar acords de col·laboració entre les policies de barri (municipal) i de proximitat (nacional)”.

Blay ha afirmat, finalment, que “no obstant, les esmentades mesures les considerem com a transitòries i puntuals, atenent l’actual situació, ja que el model de policia proposat pel BLOC passa per una policia local amb més competències en matèria de seguretat a les ciutats i pel desenvolupament complet de la policia autonòmica valenciana, tal com la tenen ja altres comunitats autònomes amb satisfacció de tots, i tal com preveu així mateix l’Estatut d’Autonomia del País Valencià”. 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.