ImageEL BLOC PROPOSA PER AL PRÒXIM PLENARI LA CONSTITUCIÓ D’UNA MANCOMUNITAT DE L’ALCOIÀ, EL COMTAT I DE LA FOIA DE CASTALLA

Paco Blay: Que l’Ajuntament d’Alcoi faça els contactes necessaris amb els municipis de les nostres comarques (l’Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla) per tal d’iniciar la constitució de la Mancomunitat de Municipis.

L’organització i ordenament del territori sempre es fa tenint en compte, entre altres factors, l’existència de nuclis urbans, més o menys dinàmics, però que serveixen d’articuladors de les diferents realitats geogràfiques, econòmiques, socials i culturals. El Projecte Concercost per a les Comarques Centrals Valencianes –el més solvent fins ara, malgrat el poc cas que li fa el PP– parla d’un sistema policèntric de ciutats com un dels seus punts forts, però que cal consolidar i reforçar en xarxa, en un procés de vertebració territorial i de reequilibri econòmic, social i cultural. Concretament arriba a afirmar que “l’existència d’un model polinuclear estable permet la implementació d’estratègies de cooperació i ordenació conjunta per tal d’aconseguir els umbrals de desenvolupament necessari”. Alcoi ocuparia un nucli clau en eixa xarxa de ciutats mitjanes. Alcoi per tant ha de ser centre o nucli territorial dels altres àmbits del seu voltant: la comarca, les comarques centrals valencianes i tot l’interior valencià.

És indubtable que Alcoi forma part d’uns espais més amples, als quals ha de contribuir a vertebrar i articular tant al voltant d’una xarxa de comunicacions reticular i racional, com mitjançat la constitució d’entitats supramunicipals de forma participada, generosa i respectuosa, però efectiva. Tots els estudis de vertebració territorial publicats o confeccionats fins ara, insisteixen en la necessitat de l’ordenament del territori més enllà del municipi, recomanen l’abandonament de les polítiques estrictament localistes, i aposten per tenir en compte àmbits espacials més amples –“regió funcional” en el vocabulari de l’OCDE–, tant pel que fa a la seua funcionalitat econòmica, social, cultural i administrativa com als fluxos de comunicacions (carreteres, ferrocarrils, xarxes virtuals), en els quals cal situar els nuclis bàsics.

Cal tenir present, per altre costat, que problemes com l’ordenament del territori, la construcció de polígons industrials, la recollida i tractament de la brossa, la gestió i optimització de l’aigua, la regulació i coordinació de fires i mercats, la coordinació d’equipaments culturals i esportius, la racionalització dels cicles formatius en l’ensenyament i els estudis universitaris, les infraestructures de tota mena i les comunicacions, entre molts altres, són temes suficientment importants com per a llançar-se a dissenyar polítiques més agosarades de vertebració territorial d’àmbit supramunicipal, com podria ser la creació d’una Mancomunitat. El nom seria un problema menor perquè s’hauria de consensuar entre els seus membres (podria ser “Mariola”, “Aitana”, etc.).

Al País Valencià tenim ja exemples de mancomunitats d’àmbit comarcal que funcionen a satisfacció dels municipis integrats i que desenvolupen funcions com les esmentades, entre moltes altres, de manera que no solament no aniríem a cegues a una aventura de dubtosa efectivitat, sinó que fins i tot podem aprendre de l’experiència de les actualment vigents per tal de poder enllestir una mancomunitat que optimitze al màxim els seus recursos, serveis, gestió i funcionament.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent

A C O R D

Que l’Ajuntament d’Alcoi faça els contactes necessaris amb els municipis de les nostres comarques (l’Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla) per tal d’iniciar la constitució de la Mancomunitat de Municipis.

Francesc X. Blay Meseguer .Portaveu Municipal del Bloc Nacionalista Valencià