ImageALCOI: CENTRE TERRITORIAL

Alcoi Futur: Una forma de rellançar cap al futur la nostra ciutat, Alcoi, és convertir-la en centre o nucli territorial dels altres àmbits del seu voltant: de la comarca, de les comarques centrals valencianes i de tot l’interior valencià

Hem de tenir present que Alcoi forma part d’uns espais més amples als quals ha de contribuir a vertebrar i articular, tant al voltant d’una xarxa de ciutats mitjanes i de comunicacions reticular i racional, com mitjançat la constitució d’entitats supramunicipals de forma participada, generosa i respectuosa, però efectiva.

Tots els estudis de diagnòstic i estratègics enllestits fins ara insisteixen en la necessitat de l’ordenament del territori més enllà del municipi, recomanen l’abandonament de les polítiques estrictament localistes i aposten per tenir en compte àmbits espacials més amples –“regió funcional” en el vocabulari de l’OCDE–, tant pel que fa a la seua funcionalitat econòmica, social, cultural i administrativa com als fluxos de comunicacions (carreteres, ferrocarrils, xarxes virtuals), en els quals cal situar els nodes bàsics. Alcoi n’ha de ser un dels principals nuclis on el concepte de “centralitat” pot desenvolupar un paper fonamental, tant en les comunicacions terrestres com en les xarxes virtuals, tan imprescindibles avui per al desenvolupament dels pobles i les empreses.

No oblidem que problemes com l’ordenament del territori, la construcció de polígons industrials, la recollida i tractament de la brossa, la gestió i optimització de l’aigua, la regulació i coordinació de fires i mercats, la coordinació d’equipaments culturals i esportius, la racionalització dels cicles formatius en l’ensenyament i els estudis universitaris, les infraestructures de tota mena i les comunicacions, entre molts altres, són temes suficientment importants com per a llançar-se a dissenyar polítiques més agosarades de vertebració territorial d’àmbit supramunicipal.

Així ho han entés altres comarques que ja fa temps han apostat per la creació de mancomunitats de municipis al voltant de nuclis més o menys dinàmics els quals, al mateix temps que reforcen les seus funcions de node territorial i “central”, propicien també el desenvolupament i la qualitat de vida dels municipis de la seua àrea d’influència, en una interacció mútua que beneficia tots els seus protagonistes. La Vall d’Albaida, la Safor, les Riberes del Xúquer, l’Horta Sud, entre altres, ja fa temps que tenen mancomunitats constituïdes, la utilitat de les quals està fora de tot dubte. Però el govern del PP d’Alcoi, al rebutjar la proposta del BLOC de constituir la Mancomunitat de municipis de l’Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla, ha preferit mirar cap un altre costat i optar per l’aïllament, l’endogàmia i les polítiques de “campanar”.

No hem de perdre de vista que, com afirma el Projecte Concercost, “l’existència d’un model polinuclear estable permet la implementació d’estratègies de cooperació i ordenació conjunta per tal d’aconseguir els umbrals de desenvolupament necessari”. Aquest model polinuclear s’insereix a més a més en l’anomenat Arc Mediterrani, que va des d’Andalusia fins Nàpols, passant lògicament per València i Barcelona, si no es trenca per València (la zona més desestructurada, segons informes de l’OCDE).

Alcoi no està sol, però pot quedar-se sol en un món cada vegada més interrelacionat i complex. Recuperar el projecte de les anomenades Comarques Centrals Valencianes, crear la Mancomunitat de Municipis de les nostres comarques (el nom seria el menys important) o inclús reconstruir l’eix econòmic Alcoi-Cocentaina-Muro podrien ser tres bones maneres tant de reconstruir la funció de nucli vertebrador d’Alcoi com de propiciar el necessari procés d’ordenament territorial i de reequilibri econòmic, social i cultural. És una llàstima la tasca paralitzadora -i no dinamitzadora- del govern del PP d’Alcoi en aquests temes, possiblement un dels factors més adients per a propiciar un “rellançament” de la  ciutat. Tard o d’hora se li exigiran responsabilitats per aquesta miopia.

FRANCESC-X. BLAY Regidor del BLOC de l’Ajuntament d’Alcoi