ImageEL BLOC PROPOSA QUE ES POTENCIE LA CREACIÓ D’EMPRESES VINCULADES AL CAMP CULTURAL

Paco Blay: “L’Ajuntament hauria de convertir-se en “promotor de promotors”, i no en “competidor” d’altres empreses o iniciatives”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que un dels objectius de la política cultural de l’Ajuntament hauria de ser afavorir la creació d’empreses vinculades al camp de la producció i la gestió culturals: teatre, dança, tallers de creació, edició de llibres, produccions audiovisuals, disseny, etc. L’administració pública hauria de convertir-se, en aquest sentit, més en una mena de promotor de promotors” que no en un autèntic “competidor” d’altres empreses o iniciatives.

 Blay observa que “aquestes empreses podrien convertir-se en autèntiques ‘fàbriques’ productores i gestores de cultura, amb la conseqüent creació de llocs de treball –propis i “colaterals”–, reforçaria la centralitat d’Alcoi com a capital comarcal i serviria així mateix per trametre i exportar una imatge positiva de la ciutat. La creació d’infraestructures de caràcter cultural donaria cohesió social i contribuiria a la diversificació del nostre teixit productiu, de què tan necessitat està el nostre municipi”. La llarga i densa tradició cultural d’Alcoi (pintura, música, teatre, festes, publicacions…) podria contribuir i ajudar a crear aquest tipus d’empreses vinculades a l’activitat, la creació, la gestió i la promoció culturals en els diferents camps sobre els que ja n’hi ha activitat consolidada. Aquesta tradició ha mostrat ja, durant molt anys, que Alcoi és una societat activa, imaginativa i creativa. I amb la col·laboració de l’administració podria ser un autèntic sector productor de riquesa i de llocs de treball. L’exemple d’algunes ciutats en aquesta línia, podria servir-nos per a seguir camins correctes.

El portaveu del BLOC recorda que, segons experts en gestió cultural, com l’ex-conseller Ferran Mascarell, “existeix una correlació positiva entre desenvolupament econòmic i desenvolupament cultural. Molts estudis posen en relleu que la cultura és avui un dels principals jaciments d’ocupació i que un ambient cultural fort crea riquesa, directament i indirectament. Directament a través de les indústries culturals, de les artesanies, de la comercialització de la creativitat. Fins i tot a través del turisme. Indirectament, un desenvolupament cultural fort crea valor afegit al conjunt de la comunitat i genera condicions positives per a l’emergència d’altres activitats econòmiques. Alhora contribueix a la cohesió social i a la qualitat de vida d’una comunitat, però a més pot motivar i atreure inversions, pot estimular el comerç i fonamentar un turisme de qualitat. En termes generals, un ambient cultural fort fa dels països i de cada ciutat un bé cultural valorat i respectat”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.