ImageEL BLOC DENUNCIA QUE LA PÀGINA WEB DE LA DIPUTACIÓ ENCARA NO ESTÀ EN VALENCIÀ

Paco Blay: “Malgrat tenir recomanacions del Síndic de Greuges en aquest sentit, en 2005 i octubre de 2006, el portal de la Diputació d’Alacant encara no inclou el valencià com a llengua vehicular d’accés”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera un menyspreu a la normativa vigent sobre la llengua dels valencians que la pàgina web de la Diputació d’Alacant encara no haja incorporat el valencià i estiga solament la versió castellana en el portal, malgrat haver mediat ja intervenció del Síndic de Greuges.

El portaveu del BLOC recorda que en resposta a vàries queixes de ciutadans, la Diputació va informar a la Síndic de Greuges en gener de 2005 que estaven treballant en “un nou disseny del portal que estiga més d’acord amb la nova imatge corporativa. Una vegada establides les bases del que serà el nou portal, es desenvoluparà materialment, fet que inclourà l’accés al portal d’altres idiomes, entre els quals es troba inclós el valencià”.

Blay recorda que han passat dos anys des d’aquesta resposta i a hores d’ara l’únic que apareix en la web de la Diputació d’Alacant és “Pàgina en construcció”, i la mateixa expressió apareix en anglés. Una nova recomanació d’octubre passat del Síndic obtenia resposta positiva per part de la Diputació, però que tampoc no ha fet res encara. “És a dir, afirma Blay, amb aquesta indiferència respecte als drets del ciutadans per part d’una administració pública, la Diputació manifesta molt poc de respecte pel Síndic, i menys encara per la llengua dels valencians, a la qual la considera ‘altres idiomes’ -com si fora l’anglés-, oblidant que en la província d’Alacant també hi ha moltes comarques i ciutadans valencianoparlants que tenen els seus drets lingüístics (Estatut, LUEV), els quals sistemàticament incompleix la Diputació a través del seu portal”.

La resolució d’octubre passat del Síndic recorda que amb la configuració monolingüe de la pàgina web esmentada “s’incompleix la normativa lingüística vigent”, i indica els incompliments de la legislació vigent, que en són múltiples:

·         de l’article 3r. de la Constitució, on preceptua indica que les altres llengües espanyoles diferents al castellà seran també oficials en les comunitats autònomes respectives;

·         de l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, on s’instaura el bilingüisme i la cooficialitat de les dues llengües així com una recomanació a protegir especialment el valencià.

·         Las Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que en el seu article 2n. estableix que el valencià és la llengua pròpia de la Generalitat i de l’Administració pública.

Per tots aquests motius, la Síndic fa la següent recomanació a la Diputació d’Alacant: “que revise els continguts de la seua pàgina web i els adapte al règim de cooficialitat lingüística instaurada en la Comunitat Valenciana, sense que en cap cas puga prevaler una llengua sobre l’altra, ja que allò que ha d’orientar a tots els poders públics, autonòmic i locals, és salvaguardar la llibertat d’opció lingüística i impulsar l’ús del valencià en totes les esferes socials per a establir un equilibri”.

La diputació va contestar a aquesta recomanació en octubre passat que es comprometia a adaptar el seu portal i que informaria al Síndic. “Però com hem dit, tot està igual: pàgina en construcció… Perdonen les molèsties”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.