ImageEL BLOC PROPOSA UNA NOVA “CARTA POBLA” D’ALCOI QUE REUNESCA ELS NOUS DRETS CIUTADANS

Paco Blay: “L’esdeveniment celebrat, podria servir per a reelaborar una nova Carta Pobla, actual, que incloguera els nous drets urbans dels ciutadans alcoians”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que seria molt convenient, com a conclusió de les celebracions del 750 aniversari, la confecció d’una mena de “Carta ciutadana” per als habitants d’Alcoi. “Es tractaria d’elaborar una recopilació dels drets i deures més importants que els habitants d’Alcoi tenen, tant respecte a l’administració com a l’inrevés”.

Per al portaveu del BLOC, és important que existesca una recopilació de les normes fonamentals que regeixen en una ciutat com Alcoi, i que hi estigueren agrupades en una sola Carta o document de síntesi que aplegara, entre altres elements, declaracions de principi sobre drets urbans, solidaritat i sostenibilitat, els acords als quals s’ha adherit l’ajuntament (Carta de Aalborg, posem per cas), la forma de participar en les activitats del municipi (una síntesi del Reglament de participació ciutadana), les ordenances bàsiques en matèria de comportament cívic (formes d’estalvi d’energies i recursos, hores de traure la brossa, els períodes contributius, etc.), les pàgines web d’interès col·lectiu (valencianes, estatals i europees) i instruccions sobre la manera senzilla i ràpida de dirigir-se a l’administració.

Així mateix, continua Blay, “caldria incloure en aquesta Carta els drets que els ciutadans tenen com a tals, la forma i sistema de defensar-los davant l’administració –a través del Defensor del Ciutadà-, unes normes bàsiques per fer servir en cas de catàstrofes naturals o d’accidents domèstics més freqüents, així com els telèfons i adreces d’interès que en un moment determinat poden fer falta per a una emergència”.

Per al portaveu del Bloc es tractaria més d’una mena de manual cívic que recordara el que les Cartes de Poblament incloïen en l’Edat Mitjana, que tan enorgullien a molts municipis –encara estan celebrant-se centenaris en altres municipis–, però lògicament adaptat a la situació, necessitats i sensibilitats dels nostres temps. Seria, segons Blay, “la Carta Pobla de l’Alcoi del segle XXI”.

La millora manera de confeccionar-la seria recabar la participació de tots els col·lectius ciutadans, i cadascun, des de la seua especialitat, fer les aportacions escaients per tal que es produïra un moviment òptim d’intercanvi i col·laboració col·lectiva. El mateix procés podria servir per a crear un sentiment comunitari i identitari”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.