ImageEL BLOC CONSIDERA MÉS IMPORTANT LA INTERCOMUNICACIÓ COMARCAL QUE NO L’EIXIDA A BENIDORM

Paco Blay: “L’anunci d’una futura autovia a Benidorm s’ha d’agafar amb molt prudència, perquè pot convertir la nostra comarca en el segon escaló de la saturació urbanística. Ës molt més urgent vertebrar la comarca en una bona xarxa de carreteres”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera molt perillós l’anunci que ha fet a Alcoi el director general d’Infraestructures en el sentit que es farà una autovia que comunicarà Alcoi amb Benidorm amb vint minuts, considerant en canvi molt més urgent la vertebració territorial de la comarca, pendent des de fa molts anys.

El portaveu del BLOC observa que ja fa anys que des del BLOC estan reivindicant que tots els pobles de la comarca han d’estar ben comunicats per carretera, i per això una millora de l’eix Alcoi-Benidorm -que travessa part de la comarca- sempre serà ben rebuda. “Però tal com està plantejant-se ara, com una via molt ràpida i que sembla estar per damunt de la comunicació intercomarcal -inclosa la carretera fins a Dènia, de la qual ni se’n parla-, solament cal veure-ho amb desconfiança”, afirma Blay.

Des del BLOC consideren que facilitar la comunicació dels pobles de l’interior amb la costa és bò, però si no es fa bé pot provocar efectes molt negatius. Les raons que des del BLOC argumenten per a veure el projecte amb moltes reticències, són les següents:

1.- Una via ràpida -o inclús autovia- tindrà un gran impacte mediambiental al passar per paratges d’una gran riquesa paisatgística, tant de caràcter natural com d’agricultura tradicional mediterrània. És dels pocs paratges que encara queden quasi “verges” i no ocupats per les urbanitzacions-.

2.- Situar Alcoi a 20 minuts de Benidorm -com va dir el director general-, amb la saturació urbanística que aquesta zona costanera pateix, no facilitarà tant l’eixida de l’interior cap a la costa quan exactament a l’inrevés: es posar en safata als promotors tota la zona de l’interior com a lloc d’inversió constructiva en forma d’urbanitzacions i actuacions paregudes. És el que s’anomena la “segona línia” de costa, que tan busquen els inversors immobiliaris després de la saturació de la costa, que l’ha convertida en un lloc cada vegada més inhòspit.

3.- Després dels projectes que estan en marxa en la nostra comarca, molt pocs amb la característica de “sostenible” (Alcoi, Castalla, Xixona, Benasau) i les pressions que estan produint-se en altres llocs com Penàguila, Gaianes… aquesta via ràpida Alcoi-Benidorm incrementarà les pressions i les facilitats especulatives. Serà convertir la nostra comarca en una nova línia de costa, desvirtuant els nostres millors valors.

I si en aquests moments alguna cosa necessita la nostra comarca, és precisament una política rigorosa de compromís amb el territori i de pràctiques urbanístiques sostenibles, que no frenen el desenvolupament però que no acaben amb el millor que, malgrat tot, encara tenim, el nostre territori, els nostres ecosistemes, els nostres paisatges”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.