ImageEL BLOC ELABORARÀ UN PLA ESTRATÈGIC PER AL TURISME A ALCOI I COMARCA, QUE NO EXISTEIX

Paco Blay: “La veritat és que en aquesta darrers anys no s’ha elaborat cap Pla estratègic per al turisme: solament s’han fet actuacions puntuals, sense connexió entre elles. I la prova és que el turisme a Alcoi segueix sent raquític, malgrat les fortes inversions fetes”

El regidor del BLOC i candidat a l’alcaldia d’Alcoi, Paco Blay, ha informat de la necessitat d’un Pla Estratègic per al turisme a Alcoi que, de rebot pot servir també, per a la comarca, reforçant d’aquesta manera la seu funció de capital. Malgrat les fortes inversions fetes a Alcoi en els darrers anys, la realitat és que el nombre de visitants a la nostra ciutat no despega i segueix presentant xifres molts baixes en comparació a altres ciutats.

El portaveu del BLOC considera una oportunitat perduda –i en van un grapat– haver desaprofitat el Pla de dinamització turística, que ha gaudit de subvencions elevades, per a elaborar un Pla Estratègic. Blay considera que les actuacions que s’han fet en Alcoi no responen a cap Pla ni plantejament estratègic que podria fer d’Alcoi una autèntica capital del turisme d’interior de les nostres comarques.

El portaveu del BLOC considera que, desprès de consultar a professionals del sector, un pla d’aquestes característiques hauria d’haver contemplat els següents aspectes:

1)         en primer lloc, una definició del/s producte/s turístic/s definitoris, un producte “bandera” que li done coherència i atractiu a la resta de productes (diguem-ne secundaris), però que també se’n beneficien. Algunes ciutats el tenen molt clar, altres, com la nostra, l’hauríem de definir, i tenim “productes” i atractius millors que les muralles (tot i que la seua recuperació siga correcta), com són els relacionats amb la natura, l’arqueologia, l’arquitectura, les tradicions, les festes…, però s’han de saber promocionar i vertebrar;

2)          una promoció turística en funció d’eixe producte vertebrador (paper bàsic de l’administració, en cooperació amb l’empresa privada): hem de saber a qui es dirigim i quins atractius pot tenir eixe producte, i fins i tot quins esdeveniments podem inventar per tal de complementar eixe producte (no és suficient estar present en fiturs i fires);

3)          i una comercialització adient dels atractius turístics. No aprofita de res la promoció si després no som capaços de donar acollida als turistes interessats en el nostre producte. I per a açò és important l’aportació del sector privat: creació de “paquets”, temporalitzacions al llarg de l’any, touroperadors, centralització, agències…

Segons Blay, “hi ha, a més a més un altre aspecte important, i és que tampoc s’ha elaborat un estudi rigorós del possible impacte econòmic del turisme, un diagnòstic de la situació i disponibilitat d’infraestructures (de les que manca la nostra ciutat) i una avaluació de les possibilitats de desenvolupament dels diferents productes turístics agèncoes, hotels, restaurants…). Per això pensem que aquestes són tasques prèvies a enllestir, abans que buscar titulars de premsa o passejar-se per les fires”.

Des del BLOC apostem per tant per la diversificació turística, per la planificació i per la qualitat. Per això impulsarem una Estratègia Turística que compte, per a la seua elaboració, amb la participació del sector, dels especialistes i de tècnics dels diferents sectors implicats. No es pot pensar en el futur del turisme sense tindre en compte la creació d’ocupació, l’estratègia de promoció a l’exterior o inclús la sostenibilitat.

Segons Blay, el turisme d’interior ha estat el gran oblidat del PP, que s’ha preocupat més per construir urbanitzacions que per promocionar les nostres singularitats. No es tracta de fer camps de golf indiscriminadament per les comarques d’interior. El turisme, al País Valencià i arreu del Món, ha de tindre una identitat. Cada país –i cada municipi– ha d’oferir un producte diferenciat, amb els seus valors intrínsecs, singulars, diferenciadors, i no disfressar-se d’allò que no és. Per això, per potenciar el turisme d’interior cal fer una aposta ferma per la cultura, per les tradicions, per la gastronomia i pels paisatges, que són el millors valors d’Alcoi i la seua comarca. Una oferta completa, atractiva i diferenciada. Qui vulga prats verds per jugar al golf, segur que trobarà altres destinacions més adequades.

Per tot això, la legislatura 2007-2011 ha de ser la legislatura de l’interior: del turisme, de l’economia productiva, de la sostenibilitat ambiental… Donar suport al turisme d’interior és apostar pel futur dels nostres municipis i les nostres comarques, és evitar la fugida dels joves, és generar ingressos per protegir el patrimoni cultural i natural. Fer turisme d’interior és, en definitiva, fer país.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.