Urbanisme de consens, de baix cap a dalt

ImageEL BLOC APOSTA PER UN URBANISME DE CONSENS, PER A LES PERSONES, DE BAIX CAP A DALT

Paco Blay: “Els futur dels nostres pobles i de les nostres ciutats l’hem de decidir nosaltres mateixos, els homes i les dones que vivim i que treballem en elles. Això és un creixement intel·ligent, responsable i que té un objectiu únic: millorar les condicions de vida de les persones.”

El regidor del BLOC i candidat a l’alcaldia d’Alcoi, Paco Blay, ha formulat una declaració de compromís en el sentit que, com altres candidats i regidors del BLOC, aposten clarament per un urbanisme de consens, és a dir un urbanisme amb les persones i per a les persones, de baix cap a dalt, i tenint en compte totes les variables per tal d’enllestir un urbanisme sostenible.

Per al portaveu del BLOC, el nostre territori està en perill. Les nostres muntanyes, els nostres rius, les nostres platges, els boscos, les marjals i les deveses, tots aquells paisatges que han donat identitat al nostre País estan convertint-se, a marxes forçades, en sòl urbanitzable. El Partit Popular ha convertit el País Valencià en general, i Alcoi en concret, pràcticament en un enorme solar on construir tot el que els promotors han volgut.

Però la destrucció del territori no només afecta de manera molt negativa als nostres espais naturals. La proliferació d’innecessaris camps de golf, l’ocupació extensiva i desordenada del territori i les macrourbanitzacions estan tenint greus conseqüències sobre la qualitat de vida i l’economia dels valencians i les valencianes.

L’augment de les urbanitzacions pot generar -en alguns municipis ja ha començat- greus problemes de trànsit i de mobilitat, massificacions als centres de salut i a les escoles, dotacions inadequades per garantir la seguretat ciutadana… I això, per extensió, despersonalitza els nostres pobles, les nostres ciutats i les nostres comarques. Algunes de les nostres ciutats afectades per les macrourbanitzacions s’estan quedant buides, els centres històrics són abandonats, i el comerç urbà no pot sobreviure davant l’amenaça de les grans superfícies.

Per al regidor del BLOC, encara que s’ha multiplicat el nombre de cases, en canvi el seu preu no ha parat de pujar, i no s’ha previst una reserva suficient d’habitatges de protecció oficial a preus assequibles per als nostres joves i per a les persones amb rendes més baixes. En Alcoi, malgrat declaracions solemnes, no pasem del 20 % de vivendes de protecció oficial. Els abusos dels agents urbanitzadors cap a xicotets propietaris han arribat a la Unió Europea, i el parlament ha fet informes contundents contra la legislació urbanística valenciana. Però el PP ha mirat cap a un altre costat.

Davant d’eixa situació, des del BLOC assumim i fem públic un compromís amb la nostra terra i amb els homes i les dones que ací vivim; un compromís amb un desenvolupament sostenible, respectuós i humà; un compromís amb un URBANISME DE CONSENS.

Blay insisteix que el futur dels nostres pobles i de les nostres ciutats l’hem de decidir nosaltres mateixos, els homes i les dones que vivim i que treballem en elles. Això és un creixement intel·ligent, responsable i que té un objectiu únic: millorar les condicions de vida de les persones. Créixer no implica renunciar a la qualitat de vida, ni a la cohesió social. Un poble, una ciutat, es pot desenvolupar de manera sostenible, sense destruir els espais naturals i els paisatges. No pot haver desenvolupament si es posen en perill les activitats econòmiques no lligades a la construcció. I en Alcoi ocupa cada vegada més pes en el conjunt de l’economia i, a més a més, les gran obres les executen empreses forasteres, sense cap vinculació al municipi.

Per tot això les candidates i els candidats del BLOC a les alcaldies dels pobles i les ciutats del País Valencià, han formulat el compromís de desenvolupar en els nostres ajuntaments un urbanisme de consens sobre les següents bases:

  1.       Donarinformació transparent als veïns i veïnes sobre els projectes que es promoguen i facilitar la seua participació en els òrgans de gestió urbanística i d’inversions, per construir, des del consens, un futur sostenible.
  2.       L’educació i el coneixement sobre els aspectes bàsics que afecten als processos d’elaboració de plans i projectes que seran la base per afavorir la participació de la gent i perquè es trenquen pors i mites.
  3.       Abans de què els plans i projectes se sotmeten a debat, haurà d’haver una avaluació estratègica que prenga en consideració les conseqüències que cada acció urbanística tindrà sobre el medi ambient, sobre l’economia i sobre la qualitat de vida de la ciutadania, i que forme part d’una planificació supramunicipal, d’una ordenació més ampla del territori.
  4.       En tots els casos es garantirà el respecte a l’entorn natural i patrimonial i només s’aprovaran aquelles actuacions urbanístiques que tinguen garantit el subministrament d’aigua, que contemplen mesures per al tractament dels seus residus i per garantir la mobilitat i la dotació accés fàcil a serveis socials i dotacions bàsiques (escoles, centres de salut, àrees comercials, zones verdes etc.)
  5.       Els plans hauran de garantir la qualitat de vida i el benestar social: més espais per als vianants, major accessibilitat als serveis bàsics, millora del transport públic, menys soroll, menys pol·lució, major cohesió social.
  6.       Els projectes es plantejaran sobre la base d’una economia productiva i diversificada, basada en la qualitat, l’ecoeficiència i les noves tecnologies, una economia que defense els terrenys agrícoles, que promoga una indústria més competitiva i un comerç local de proximitat.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *