ImageALCOI CAPITAL, SEU DE L’IMPIVA

                                                                                                                                                                        Francesc-X. Blay

Regidor electe pel BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi

Quan Espanya va passar de ser un estat centralista a un estat autonòmic ho va fer tant per a respondre a la voluntat de més autogovern dels respectius pobles i nacionalitats que hi existeixen, com també per a poder constituir una administració descentralitzada més racional i més propera als ciutadans.

Durant vint-i-cinc anys les autonomies han demostrat, amb tots els daltabaixos que es vulga, que la subsidiarietat (allò que puga fer una administració d’escala inferior, que no ho faça una de superior) ha estat positiva. Però ara cal donar un pas més i fer que la descentralització i redistribució administratives continuen endavant.

Al País Valencià, com a la resta d’autonomies, la centralització a la capital administrativa (València, en el nostre cas) de la pràctica totalitat dels seus organismes i institucions autonòmics és un fet que cal revisar. De fet, en la Unió Europea la descentralització és una pràctica freqüent.

Exemples d’assignacions de seus administratives repartides per diferents ciutats del territori en tenim a l’abast. La Unió Europea disposa del Parlament a Estrasburg (França) i la Comissió a Brussel·les (Bèlgica); i a l’hora d’assignar les 23 agències especialitzades també ho va fer repartint-les per diferents ciutats de tots els països membres: l’Oficina de Marques, a Alacant; l’Oficina de Seguretat al Treball, a Bilbao; l’Oficina de Varietats Vegetals, a Angers (França); la Fundació per a la Formació, a Torí (Itàlia); l’Autoritat de Seguretat Alimentària, a Parma (Itàlia); el Centre de Formació Professional, a Salònica (Grècia); etc. I la major part d’eixes ciutats no són capitals d’estat.

Un altre exemple el tenim a la República Federal Alemanya, on trobem l’Agència de Finances, a Frankfurt; l’Agència Administrativa, a Colònia; l’Agència d’Ocupació, a Nüremberg; l’Institut d’Agricultura, a Braunschweig; l’Institut de Geologia, a Hannover; l’Institut d’Hidrografia, a Coblença; l’Institut d’Investigació Alimentària, a Karlsruhe; etc. Tot ben repartit entre diferents ciutats del país.

De la mateixa manera, doncs, des del BLOC d’Alcoi proposem una redistribució administrativa per tot el País Valencià, no ja de les seus de les Conselleries, però sí de molts dels seus organismes autonòmics. Estem parlant d’oficines centrals i no de delegacions o sucursals. Així, per exemple, la radicació a Alcoi de la seu de l’IMPIVA (Institut de la Petita i Mitjana Indústria Valenciana),  i no tan sols d’alguna de les seues delegacions, seria una bona manera de començar.

I per què la central de l’IMPIVA a Alcoi? Per diversos motius. A banda de tot l’exposat anteriorment de forma genèrica (descentralització, compensació, repartiment de centres de gestió/decisió…), perquè Alcoi disposa, en particular, de raons suficients per a convertir-se en seu permanent: simbòliques (per ser la primera ciutat valenciana de la Revolució industrial), funcionals (Alcoi, el “clúster” que representa i les comarques del voltant disposen, sobretot, d’aquest tipus d’empreses), de reequilibri (les capitals provincials i la costa no necessiten més, l’interior sí), i pràctiques (Alcoi disposaria de més recursos, personal funcionari, serveis associats, empreses subministradores…). Fins i tot tenim el lloc on podria ubicar-se, juntament amb els laboratoris, instituts tecnològics i organismes annexos: l’illa de Rodes (o de l’auditori), que ja és propietat de l’Ajuntament.

Pensem en Alcoi com a centre territorial, com a capital de l’interior valencià, com a ciutat vertebradora del País, tan preparada com qualsevol altra per a poder disposar d’elements que la reforcen i la dignifiquen. I més ara que sembla que l’estat central vol rebaixar les funcions de l’Agència Tributària. Alcoi és important, si els alcoians volem i s’ho creem. La història d’Alcoi està plena d’exemples que demostren que som capaços d’excel·lir i despuntar quan ens ho hem proposat.

Sens dubte, l’IMPIVA a Alcoi contribuiria a rellançar la nostra activitat econòmica, que és en definitiva del que es tracta. Altres ja han fet això de la redistribució administrativa, i el País Valencià també ho haurà de fer, tard o d’hora. El BLOC ja ho ha proposat, qui s’hi suma?