ImageEL BLOC RECOLZA EL PROJECTE URBANÍSTIC DELS VEÏNS DEL PARTIDOR I FELICITA ELS SEUS AUTORS

Paco Blay: “Ens sembla un projecte perfectament assumible perquè és raonable, social i necessari. Està en la línia de les nostres al·legacions al PRI del Sector 2, i els criteris o conclusions poden servir per a reformar o revitalitzar qualsevol zona de la ciutat” 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera perfectament assumible el projecte que un equip interdisciplinar d’urbanistes, sociòlegs i veïns, coordinat per l’Associació de Veïns del Partidor, han elaborat per al barri.

El regidor del BLOC ha afirmat que, “a més pels criteris urbanístics progressistes que presideixen el projecte -que la nostra formació comparteix-, i per la necessitat del consens en matèria d’urbanisme que es propugna -que el BLOC defensa des de sempre-, el projecte dels veïns del Partidor és un bon document perquè és raonable, social i necessari “.

Blay considera que el projecte és raonable perquè en cap moment es demanen utopies ni conservacionismes a ultrança. “És cert que s’aposta pel respecte a la memòria i els edificis que ho permeten, però s’accepten modificacions que milloren l’urbanisme de la zona, apostant per potenciar els espais públics i harmonitzant el que són els interessos dels ciutadans (els residents permanents bàsicament) amb les intervencions necessàries”.

Per altre costat, el portaveu del BLOC qualifica el projecte de social perquè adopta com a punt de partida un fet fonamental: encara hi viuen persones; és a dir ciutadans que volen continuar vivint en el barri, que tenen la seua història personal vinculada al barri, i per tant exigeixen intervencions que, tot respectant la propietat, milloren la qualitat de vida dels residents (zones vedes, més serveis, més espais públics…). En aquest sentit consideren els veïns que els propietaris que solament van en festes s’haurien d’implicar més per tal d’evitar el deteriorament dels edificis.

Finalment, també és necessari el projecte perquè “el despoblament, la pèrdua de serveis i la progressiva deterioració dels edificis abandonats fan urgent una intervenció si es vol recuperar per al barri dinamisme, activitat i població”.

El portaveu del BLOC recorda que algunes crítiques i propostes se semblaven molt a la filosofia que des del BLOC ja es va manifestar sobre el PRI del Sector 2 i les al·legacions que van preparar i presentar (connexió amb la Riba, consens amb els propietaris afectats, esponjament on es puga, equilibri entre demolicions i rehabilitacions, dedicar a espai públic la zona de la Riba…).

No obstant, el projecte porta moltes més coses i cal reconèixer la tasca immensa que han portat a terme en quan a enquestes, estudis, propostes. Potser el que hauria d’haver fet el govern municipal quan va portar al Ple el PRI de la zona. Per part nostra, considerem que és un molt bon document de treball -amb criteris urbanístics perfectament assumible-, a partir del qual es pot abordar qualsevol PRI o projecte de reforma o revitalització de la ciutat. “Constitueix, en definitiva, un bon exemple del que és l’anomenada participació ciutadana i que posa fàcil el que sempre hem defensat: l’urbanisme de consens”, diu Blay.

Paco Blay. Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi