ImageEL BLOC PROPOSARÀ EN EL PLE UN AMPLI CONSENS POLÍTIC I SOCIAL SOBRE EL TEMA DEL FINANÇAMENT AUTONÒMIC

 Paco Blay: "En el proper Ple el BLOC presentarà una moció per a què tots els grups polítics recolzen un ampli consens entre els grups polítics de les Corts i representants de la societat civil per a exigir a l’estat el finançament que ens correspon als valencians”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de presentar una moció en el proper plenari de l’Ajuntament per què es recolze una proposta del seu grup dirigida a obtenir un ampli consens polític i social a l’entorn del tema del finançament autonòmic, per tal d’exigir a qui corresponga els recursos que els valencians necessiten i als quals tenim dret atenent a criteris de segons població, necessitats de serveis i infraestructures, PIB , balança fiscal…. “Es tracta de poder negociar amb el govern de l’estat des d’una postura de força, al voltant d’una Comissió en la qual estiguen presents tots els grups polítics amb representació a les Corts Valencianes, juntament amb la participació de la societat civil (empresaris, sindicats, cambres de comerç, experts en el tema…).

El text de la moció diu literalment així:

“MOCIÓ

El nou model de finançament autonòmic torna a deixar al País Valencià a la cua de les autonomies de l’Estat Espanyol. Malgrat que afegeix 11.000 milions d’€ al que venia repartint-se per l’Estat a les autonomies i incorpora nous paràmetres de càlcul, alguns dels quals veníem reclamant des del Bloc, com ara el de població (amb les variables de dispersió, envelliment i població infantil), extensió territorial, competitivitat, insularitat o nombre de població protegida (dependents), el resultat final (fent un càlcul sobre els paràmetres de 2007) entenem que ni resol el deute històric ni ajudarà a resoldre els problemes de les valencianes i dels valencians.

Es calcula que el País Valencià rebrà 1.300 milions d’€ més anuals amb el nou sistema. Només pel que fa al deute sanitari ja necessitem eixa quantitat per aconseguir una despesa per habitant igual a la mitjana espanyola.

Després de molts anys reclamant un sistema que ajude a equilibrar les balances fiscals, el nou finançament continua col·locant-nos en situació de desavantatge amb altres comunitats autònomes: el País Valencià rebrà menys diners per habitant (2.657 €) que la mitjana estatal (3.070 €) tot i que continuem sent un dels territoris que més aporta, en referència al PIB i al total d’ingressos per tributs, i un dels que presenta un major dèficit en la seua balança fiscal: es calcula aproximadament en un 2,5% anual del PIB del País Valencià. És a dir, continuem pagant més del que rebem i, a més, per baix de la mitjana estatal, la qual cosa afecta a les nostres possibilitats de desenvolupament econòmic i social.

 Així mateix la gestió de l’actual Govern de la Generalitat Valenciana suposarà també una pèrdua d’ingressos en el futur. Per exemple, hi haurà més diners segons la població dependent reconeguda. Altres comunitats autònomes han fet els deures en este sentit i eixiran beneficiades. Per contra, es calcula que al País Valencià només han estat autoritzades ajudes escassament per al 3% dels dependents amb dret a cobrar-les. Ara, s’afegeixen a la demanda de 2.400 milions anuals (que ja va estar feta pel BLOC en base a les dades fiscals) quan fins fa un any només en reclamaven 500.

Més enllà de les xifres concretes o de mínims preestablerts amb què conformar-se, reclamem un sistema que reconega el pes específic del País Valencià en l’economia del conjunt de l’estat i que prime l’esforç productiu: des d’una perspectiva de solidaritat estatal, també cal ajudar aquelles autonomies que més aporten, senzillament perquè puguen continuar fent-ho.

 

Per al BLOC, el nou finançament hauria de servir per millorar les nostres infraestructures (fins ara no s’ha fet), posicionar-nos millor de cara el futur, amb inversions estratègiques en la nostra economia productiva, i rescabalar l’abandonament dels serveis públics bàsics (educació, sanitat, benestar social…). Perquè, en definitiva, tot açò afecta a la qualitat de vida de les valencianes i valencians.

És per tot això que proposem al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

1r.- Demanar al Consell i a les Corts Valencianes que es cree una Comissió al si de les Corts, amb representació de tots els Grups Parlamentaris, que analitze els efectes pràctics del nou Pla de finançament autonòmic al País Valencià, amb la finalitat de la recerca de mecanismes per a millorar el nostre finançament. En aquesta comissió també haurà de participar la societat civil (empresaris, sindicats, cambres de comerç, experts en el tema…).

2n.- Traslladar aquest acord al Consell Valencià, a la Presidència i a tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes.”

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.