ImageEL BLOC D’ALCOI EXPLICA LA SEUA POSICIÓ SOBRE LES INCOMPATIBLITATS I EL PERSONAL EVENTUAL APROVATS PEL PP

Paco Blay: “No compartim la forma com gestiona el govern municipal del PP la política del personal de confiança: per això en uns casos hem votat en contra i en altres ens hem abstingut, en funció de la legalitat i dels interessos del municipi”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha explicat els motius pels quals en la política de personal eventual tractada en el darrer ple de l’Ajuntament, el passat 27 de juliol, el grup municipal s’ha abstingut en uns casos, i ha votat en contra en altre.

A) En relació a la nova incorporació de tres tècnics eventuals per a gestionar el nou PGOU que aviat serà objecte de debat i d’informació públics, amb les previsibles al·legacions per part de la ciutadania, el portaveu del BLOC ha explicat els motius de l’abstenció del grup. “Des del BLOC no posem en dubte la conveniència de què una oficina específica d’urbanisme –se suposa que amb personal especialitzat- gestione tot el tema del nou PGOU (es pareix molt a una mena de gerència d’urbanisme que des dels grups de l’oposició s’ha demanat reiteradament i el govern del PP l’ha rebutjat). Per això bàsicament hem considerat que no podíem votar en contra”.

Però el portaveu del BLOC manifesta sobre el tema un punt de discrepància, una pregunta i un dubte. Pel que fa a la discrepància, Blay considera que la forma en què s’ha portat a terme no és la més correcta, des del punt de vista de la publicitat i transparència. “Per a nosaltres hagués estat més correcte convocar un concurs públic per a què hagueren pogut optar persones d’un perfil tècnic i amb un currículum adient a la tasca a realitzar. De la manera que ho ha aprovat el PP, la sospita de què solament contractarà a persones afins políticament, és més que real. I per això no ho podíem recolzar”.

Pel que fa a la pregunta, Blay afirma que ja la va formular en el Ple i no va ser contestada pel govern municipal: “Per quins motius no van ser incorporats aquests càrrecs al llistat del personal eventual que cada Ajuntament aprova en l’inici de la legislatura (cap de premsa, secretaris de grup, assessors diversos…)? Sembla que no ho tenien previst, se’ls ha ocorregut després i per tant mostren que actuen sense previsió, a “salto de mata”.

Pel que fa al dubte, des del BLOC manifesten que ignoren –perquè no s’han explicat- les relacions que tindrà aquest equip de persones amb els tècnics municipals dels departaments d’urbanisme i d’arquitectura des del punt de vista institucional. És a dir, de qui serà en darrer terme la responsabilitat institucional i tècnica de la gestió i com es resoldran les possibles discrepàncies que hi puguen sorgir. El dubte per tant és el següent: “Quin serà el paper –i la responsabilitat- dels tècnics municipals en el tema del PGOU? Quedaran al marge del problema? Seran la base de la revisió i el nou equip estarà al seu servei? O serà al revés: els tècnics municipals estaran al servei –o disposició- del nou equip contractat? Res d’açò ha quedat clar”

 

B) En relació al problema de la compatibilitat entre activitat pública i privada sol·licitada per dos funcionaris eventuals rellevants del PP (el cap de gabinet i el cap de premsa), la posició del BLOC és molt clara. “Són dues tasques suficientment importants -i ben remunerades-, per a què aquestes persones es dediquen amb exclusivitat a ella, com ho fan els regidors amb dedicació exclusiva. Per això, la comptabilitat amb altres activitats productives privades, per ètica, no l’haurien ni de sol·licitar. Per això no podem votar a favor”.

No obstant, des del BLOC indiquen també que no pretenen interferir amb la vida privada de ningú, i en conseqüència si és legal la compatibilitat entre les dues activitats, la pública i la privada, perquè són diferents i no tenen res a veure una i l’altra, “no serem nosaltres qui s’oposem a un desig personal, sempre i quan quede acreditada la seua legalitat”.

L’informe de la Secretaria de l’Ajuntament sobre el particular afirmava que seran compatibles les dues activitats amb la condició que es demostre que no s’interfereixen, cosa que es pot comprovar si els horaris laborals de l’activitat privada no interfereix en la pública ni ocupa un percentatge desproporcionat. “En el grup, nosaltres inclús exigíem que quedara clara que eren diferents una activitat i l’altra, que no tenien res a veure”.

Segons Blay, “davant aquest informe, en un cas –el del cap de premsa- es va aportar una esmena a la proposta en la qual s’indica clarament l’horari laboral, i a més res té a veure amb l’activitat pública, es complia per tant des del nostre punt de vista la condició que exigia la Secretaria. En l’altre cas –el del cap de gabinet- l’esmena era molt genèrica i no quedava clara ni es concretava fefaentment la no interferència o relació de les dues activitats, i en conseqüència no quedava acreditada des del nostre punt de vista la legalitat de la compatibilitat. Per això en el primer cas es vam abstenir. I en el segon votàrem en contra”.

Acaba el portaveu del BLOC el seu escrit observant que potser per aquests matisos i diferenciació del vot en els dos casos, s’haja pogut crear confusió en els mitjans de comunicació, ja que ha aparegut de forma diferent el sentit del seu vot en els dos casos esmentats.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.