ImagePrec que el Bloc farà al pròxim Ple de l'Ajuntament d'Alcoi per demanar més semàfors sonors per als invidents.

Al desembre de 2003, el BLOC va presentar un PREC que literalment deia: “Que s’amplie la xarxa de semàfors sonors cap a les zones esmentades de la Zona Nord, la Zona Alta o l’Eixample, en els llocs que es consideren més delicats, prèvia consulta evidentment als afectats”, que eren els invidents. Tot i que es va acceptar, ben poc s’ha avançat des de llavors.

Segueixen sent més necessaris que mai perquè els discapacitats visuals d’Alcoi puguen caminar i passejar amb més tranquil·litat per la ciutat; ja que, i no caldria recordar-ho, tenen el mateix dret que la resta de ciutadans. N’hi ha pocs semàfors adaptats a aquesta circumstància en proporció a la grandària i a l’estructura de la ciutat, i, a més, estan molt localitzats a la zona de l’Alameda i poc més, tot deixant de costat els altres barris de la ciutat, també habitats per invidents, on també són igualment necessaris, almenys en els creuaments més delicats. No és infreqüent, al capdavall, veure com persones que pateixen aquesta discapacitat han de recórrer a l’ajut dels altres –cosa que, de vegades, dissortadament no sempre troben.

En aquest sentit, hem comprovat que, recentment, València i altres ciutats, en col·laboració amb l’ONCE, han incorporat un sistema més pràctic sobre el particular, que consisteix a dotar els semàfors de la ciutat -si no de tots, almenys d’un percentatge destacat- d’un so adequat per als invidents, activable mitjançant un comandament a distància que porta la persona discapacitada, i que ella mateixa fa sonar quan necessita saber si pot creuar o no. De manera que, si cap invident ho necessita, el semàfor no emet cap so. Amb aquest sistema, a més, es resol un problema que ja vam plantejar en el prec de la legislatura anterior; pel qual, a la nit i en minvar el soroll dels cotxes, el so que emeten els semàfors pot arribar a ser molest per als veïns que viuen prop.

És per tot allò exposat, que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi formula el següent

PREC

Que l’Ajuntament d’Alcoi es pose en contacte amb l’ONCE per tal de posar en marxa la instal·lació per tota la ciutat, de forma progressiva i prioritzant els punts de trànsit més delicats i complexos, semàfors sonors que puguen ser activats pels invidents des d’un comandament a distància.  

 

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.