ImageEL BLOC DENUNCIA QUE EL PP INCOMPLEIX LA LEGISLACIÓ VIGENT I LES RECOMANACIONS DEL SÍNDIC DE GREUGES RESPECTE AL VALENCIÀ

Paco Blay: “En vespres del dia de la Constitució, denunciem que l’Ajuntament d’Alcoi i la Diputació d’Alacant conculquen els drets constitucionals dels valencianoparlants , i segueixen incomplint la legislació vigent en una actitud clarament provocadora”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat la campanya sistemàtica que el PP fa contra el valencià, marginant-lo tant dels seus comunicats i manifestacions públiques com sobre retolació que depèn d’ell, incomplint clarament tant l’Estatut d’Autonomia –que considera cooficials les dues llengües, el valencià i el castellà-, com la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) –que considera la nostra zona com a valencianoparlant- i altres decrets i ordres sobre el particular. “En vespres del dia de la Constitució, els drets constitucionals dels valenciano-parlants estan sent sistemàticament conculcats pels diferents governs del PP”.

El portaveu del BLOC recorda que els incompliments són sistemàtics per part de l’Ajuntament d’Alcoi, que incompleix a més a més el seu propi Reglament de Normalització lingüística, i de la Diputació d’Alacant, que manté la pàgina web i el BOP solament en castellà. Totes dues institucions han estat objecte de vàries denúncies al Síndic de Greuges per aquests incompliment de la legislació vigent en matèria de normalització lingüística.

 L’Ajuntament d’Alcoi concretament ha estat objecte de diverses recomanacions i suggeriments per part del Síndic en el sentit que, citem literalment una de gener de 2007, “en la senyalització viària del municipi, observe la cooficialitat lingüística instaurada en al Comunitat Valenciana, i que actives els mecanismes necessaris perquè la pròxima retolació de vies urbanes de la localitat es retolen tant en castellà com en valencià”. I cita tota la legislació vigent al respecte.

A més dels varis incompliments denunciats al Síndic, el portaveu del BLOC denuncia que, en una actitud clarament provocadora, la darrera actuació del govern del PP ha estat penjar en el balcó de l’Ajuntament el rètol de “Felicidades”, solament en castellà, terme que per altre costat mai ha estat utilitzat pels alcoians, que fan servir habitualment un “Bon Nadal” o inclús “Bones Festes”, però mai el terme emprat, mostra que es defuig sistemàticament del valencià, en clara marginació persecutòria a un dels trets d’identitat dels valencians: la llengua que parlen des de fa més de 750 anys.

La mateixa resolució del Síndic recorda també a l’Ajuntament d’Alcoi un altre incompliment: que no cal que els ciutadans demanen expressament que se’ls conteste en valencià a qualsevol consulta, sol·licitud o al·legació; és obligació de l’administració contestar als ciutadans en la mateixa llengua que aquests s’han dirigit a l’administració, cosa que l’ajuntament d’Alcoi fa anys que no compleix, i que convé que els ciutadans ho sàpiguen per tal que exigesquen els seus drets.

Pel que fa la Diputació, també el Síndic –a denúncies de ciutadans durant l’any 2005 i 2006- li exigeix que la seua pàgina web estiga també en valencià i no sols en castellà, cosa que després de dos anys d’haver contestat al Síndic que estava en projecte i que estaven construint un nou portal web, que inclouiria el valencià, encara no ha fet.

Aquest incompliment de la Diputació d’Alacant –recordem que tampoc el “Boletín Oficial de la Provincia” està en bilingüe-, és un menyspreu tant de la institució del Síndic que li ha fet la recomanació, com de la pròpia llengua, conculcant els drets constitucionals i lingüístics d’una bona part dels seus habitants. Recordem que són comarques valencianoparlants, segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, la majoria de les comarques alacantines (les Marines, l’Alcoià, el Comtat, l’Alt Vinalopó, part de l’Alacantí ….).

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.