ImageEL BLOC DE LA COMARCA CONCEDEIX ELS PREMIS “AGERMANATS” A L’ESCRIPTORA ISABEL-CLARA SIMÓ I A FRANCISCO AURA

Rafel Carbonell: “Amb aquests premis volem reconèixer la tasca incansable de denúncia de l’horror nazi de Paco Aura, supervivent de Mauthausen, i la brillant trajectòria literària i de compromís per la nostra cultura de l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó”.

L’Executiva Comarcal del BLOC de l’Alcoià-el Comtat-Les Foies de Castalla i Xixona ha decidit concedir els premis “Agermanats” de 2007 a l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó i al supervivent de Mauthausen, Francisco Aura Boronat. Els premis han estat creats per a premiar i reconèixer la tasca de dedicació cívica i cultural a la nostra societat de persones i entitats que, amb esperit incansable i entrega total, han fet de la seua vida una tasca desinteressada de defensa dels drets humans, de la tolerància i la convivència, dels  recursos naturals, i d’estima a la seua terra, a la seua gent i a la seua cultura.

Els premis Agermanats tenen dues modalitats: una, a la trajectòria i compromís cívics i culturals d’una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa dels valors democràtics, dels recursos naturals, dels drets humans i la tolerància, que rep el nom de “Premi Agermanat”; i una altra de reconeixement al compromís amb el País Valencià i la seua llengua i cultura, que rep el nom de “Premi Ximo Llorca Pascual”, com a homenatge permanent al malaurat exalcalde de Muro i lluitador incansable per les llibertats nacionals.

La primera modalitat, el Premi “Agermanat” ha correspost enguany a l’alcoià Fransciso Aura Boronat, supervivent del camps de concentració de Mauthausen, pel seu compromís permanent, malgrat la seua edat avançada, d’explicar a tots els que li ho demanen els horrors dels “kapos” nazis. Paco Aura, don Paco com el coneix la majoria de paisans seus, va patir durant més de quatre anys els maltractaments de la deportació en el camp austríac de Mauthausen, i posteriorment ha portat una tasca incansable per tot l’Estat de divulgar i explicar la terrible realitat de l’holocaust  en escoles, en instituts universitats, en mitjans de comunicació i en associacions de tot tipus (culturals, de veïns…).  El compromís que els deportats supervivents van adquirir d’explicar a tot el món el que havia passat en els camps nazis perquè “mai més” tornara a produir-se, l’ha complit don Paco amb escreix.

Per la seua banda, el “Premi Ximo Llorca Pascual”, ha correspost enguany a l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, per la seua trajectòria permanent de fidelitat a una llengua, a un poble i a una cultura. Doctora en Filologia Romànica i llicenciada en Filosofia i Periodisme, l’escriptiora alcoiana ha portat una tasca immensa de col·laboracions periodística -quasi sempre en la nostra llengua-, primer com a impulsora i directora de la revista catalana “Canigó”,  i en diversos mitjans de comunicació, i té publicada una vasta i rica obra literària formada per més de 40 llibres: narrativa -sobretot-, però també assaig i teatre. Isabel Clara Simó ha obtingut un munt de premis literaris i guardons, entre els quals destaquem els Premis de narrativa Sant Jordi, Andròmina i Ciutat d’Alzira, i el de la Crítica dels Escriptors Valencians. En 1999, la Generalitat de Catalunya li atorgava la Creu de Sant Jordi per la seua trajectòria literària.

Els guardons seran lliurats en un sopar que tindrà lloc el divendres dia 25 de gener, a partir de les 21 hores de la nit a Alcoi, al restaurant Savoy, al qual s’espera que acudisca tota la militància del BLOC i els amics i simpatitzants, tant del BLOC com de tots aquells que vulguen acompanyar i solidaritzar-se amb els guardonats. L’assistència al sopar és, per tant, oberta a la societat, i les persones que vulguen participar en l’acte de lliurament poden posar-se en contacte amb el BLOC d’Alcoi, de matí, al telèfon 96 553 71 37 i a la vesprada al telèfon 600 943 185.

Rafel Carbonell i Armero

Secretari d’Organització Comarcal del BLOC