ImageEL BLOC RECORDA QUE EL GOVERN VA ACCEPTAR EN 2003 EL CONSENS PER A DISSENYAR LA PLAÇA D’AL-AZRAQ

Paco Blay: “En octubre de 2003 el govern municipal va acceptar un Prec del BLOc per a què la urbanització i disseny que es portara a terme en la Plaça d’Al-Azraq es fera per consens ”

El portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi candidat al Senat, Paco Blay, ha recordat que en el Ple d’octubre de 2003 el govern municipal va aprovar un Prec del BLOC en el sentit que es buscara el consens i la participació en el disseny de la plaça d’Al-Azraq, donada la importància de la zona, les possibilitats urbanístiques que permetia, i les necessitats del barri a curt i llarg termini.

Blay inclús suggeria que s’utilitzara una fòrmula que en moltes ciutats grans ha tingut molt d’èxit en casos semblants, que era el concurs d’idees.

     El Prec deia literalment el següent:

“Que la futura reordenació urbanística de la popular plaça “de la màquina del tren” o d’Al-Azraq, previsible quan es construesca l’escola Miguel Hernández en l’actual caserna del Guàrdia Civil, no la faça l’Ajuntament de forma unilateral encarregant la tasca del disseny a un equip únic sinó que busque el consens, permetent la participació, tant de l’oposició com dels diferents col·lectius veïnals i usuaris de les diferents dependències annexes.

No ha de perdre’s de vista que a la plaça hi ha molts metres quadrats per a planejar i constitueix un espai emblemàtic d’un dels barris millors urbanitzats d’Alcoi. Per això qualsevol decisió s’hauria de meditar i debatre sense pressa perquè marcarà per sempre el barri i s’haurien de veure totes les possibilitats i necessitats de la ciutat -i del mateix barri- a curt i a llarg termini (espais dotacionals, aparcaments, zones esportives, llocs de passeig, etc.).

 Es demana per tant a l’Ajuntament que tothom participe en eixa reurbanització, suggerint que es medite sobre una fòrmula utilitzada en moltes grans ciutats amb veritable èxit: que es que es convoque un concurs d’idees o de projectes entre arquitectes, urbanistes, dissenyadors i col·lectius ciutadans”.

I aquestes va ser les respostes, segons l’acta del Ple

        Sr.Pastor: las prisas son malas compañeras de viaje, el concurso de ideas se hace cuando no se tienen ideas y que alguien nos     diga como se han de hacer las cosas, en cuanto a la participación se puede aceptar el ruego porque ese es el objetivo de este gobierno porque se está haciendo así, pero no porque lo pida el Sr.Blay, sino porque lo entiende así el Gobierno Municipal.

     Sr.Blay: la redacción es clara, se pide el consenso lo otro son sugerencias. Sobre el concurso de ideas el Sr.Pastor ha hecho demagogia barata, pues es una forma de empezar y ver qué arquitectos y diseñadores tienen la mejor idea, es estar abierto y tener actitudes humildes y constructivas, es estar abierto a que otro pueda tener mejores ideas que uno mismo. Si se mantiene el compromiso del consenso puede modificar el ruego, debería rectificar el Sr.Pastor sobre el concurso de ideas.

Sr.Pastor: la plaza es como es y tiene las necesidades que tiene, en el tema de la participación nadie tiene el mejor proyecto por eso el Gobierno Municipal tiene como forma de trabajar el de la participación que está garantizada, porque este Gobierno Municipal tiene el talante y busca el consenso.

             Sr.Blay: no ha quedado claro porque quiere que la participación sea muy amplia.

     Sr.Alcalde: el Sr.Pastor ha matizado suficientemente.”

Acaba la seua nota el portaveu del BLOC manifestant el desig que no s’haja oblidat el govern municipal d’aquest compromís, i tot allò que es faça es consulte i es consensue abans amb els veïns i diferents col·lectius ciutadans. “De fet les condicions particulars del Pla Especial per a la plaça d’Al-Azraq del PGOU de 1989, articles 506 al 509, vigent encara, preveu com a dotació una Escola de 16 unitats, una escoleta de 150 places i un Centre Social. Caldrà veure com ha evolucionat la ciutat i com entre tots es decideix què es millor per a la ciutat i per al barri. Des del BLOC sempre hem pensat, per exemple, que les Aules Verdes han de continuar sent dotacionals, i podria ser un bon lloc per a una residència de la Tercera Edat”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi i candidat al Senat.