LA LLENGUA DE RAJOY

ImageLA LLENGUA DE RAJOY

Que als dirigents del PP “se les da una higa” les altres llengües que no siga el castellà, és una evidència constatable tant a nivell d’estat com a nivell de País Valencià. Alguns, fins i tot, diuen que els molesta i volen que desapareguen perquè entrebanquen la “unitat” d’Espanya. Una mostra clara és el que fan a casa nostra amb el valencià, la nostra llengua secular: els seus dirigents quasi mai no el parlen, l’ensenyament en valencià està estancat o ha baixat, Canal 9 va reduint el seu ús en la programació, la promoció i ajuda que necessita per les seues circumstàncies històriques i socials –com demanava el Consell Valencià de Cultura en el seu dictamen– és senzillament ridícula, l’Ajuntament d’Alcoi ha estat objecte de denúncies al Síndic de Greuges per no retolar en valencià, el BOP i el web de la Diputació d’Alacant solament estan en castellà, etc. (I tot açò en l’any del 800 aniversari del naixement de Jaume I, que estan celebrant, això sí, però de manera superficial).

 

Que als dirigents del PP “se les da una higa” les altres llengües que no siga el castellà, és una evidència constatable tant a nivell d’estat com a nivell de País Valencià. Alguns, fins i tot, diuen que els molesta i volen que desapareguen perquè entrebanquen la “unitat” d’Espanya. Una mostra clara és el que fan a casa nostra amb el valencià, la nostra llengua secular: els seus dirigents quasi mai no el parlen, l’ensenyament en valencià està estancat o ha baixat, Canal 9 va reduint el seu ús en la programació, la promoció i ajuda que necessita per les seues circumstàncies històriques i socials –com demanava el Consell Valencià de Cultura en el seu dictamen– és senzillament ridícula, l’Ajuntament d’Alcoi ha estat objecte de denúncies al Síndic de Greuges per no retolar en valencià, el BOP i el web de la Diputació d’Alacant solament estan en castellà, etc. (I tot açò en l’any del 800 aniversari del naixement de Jaume I, que estan celebrant, això sí, però de manera superficial).

 Ara s’ha despenjat el Sr. Rajoy, que s’ha apropiat d’una proposta d’UPD (Unión, Progreso y Democràcia), amb l’afirmació que els xiquets a Catalunya tenen dret a rebre ensenyament en la seua llengua materna (el castellà, lògicament, quina si no!), amb l’argument que és un dret individual. El Sr. Rajoy o és un ignorant o un cínic o no creu en el multilingüisme que la nostra Constitució consagra i reconeix. Vejam.

a) Si és un dret individual, també s’haurà de fer extensiu a la inversa: un xiquet català té dret a rebre ensenyament en català a Guadalajara, i un basc en èuscar a Sevilla, i un gallec a Lleó, i un valencià a Don Benito… O no? O solament és un dret individual per als que parlen castellà?

b) Hi ha una sentència del Tribunal Constitucional (TC) de 1994 que es pronuncia clarament en contra del que ara defensa el Sr. Rajoy. La cooficialitat permet que les comunitats autònomes puguen decidir la llengua vehicular de l’ensenyament. I una Llei del Parlament de Catalunya ha decidit que siga el català. Tot correcte i legal, segons el TC.

c) El problema de l’“obligatorietat” o “imposició” d’una llengua que tant rebutgen els del PP –parlen de la llibertat dels pares per a triar–, solament és per al PP de la llengua no castellana. Per exemple, un alumne escolaritzat des d’Infantil en valencià, quan arriba a Batxillerat se “l’obliga” a incorporar-se a un grup que ja no té el valencià com a llengua vehicular, la triada pels pares i ells mateix, sinó solament el castellà. Aleshores? Qui obliga o imposa?

En fi. Que UPD, que és un partit nou que ha sorgit com a reacció a certes coses que no els agraden, es pot comprendre. Que ho defense un partit que aspira a governar un país que és —des del punt de vista històric i constitucional— plural i multilingüe, solament pot ser o ignorància, irresponsabilitat o cinisme. I cap de les tres és tranquil·litzadora.

Francesc-X. Blay

Regidor del BLOC a’Ajuntament d’Alcoi i candidat al Senat

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *