ImageEL BLOC PROPOSA MESURES D’ESTALVI EN ELS LLUMS DELS CARRERS DURANT LES FESTES

Rafel Carbonell: “Per tal d’aconseguir un estalvi econòmic municipal, i també un estalvi energètic, els llums d’ornamentació dels carrers per festes, haurien de tenir restriccions en els seus horaris o canviar de tecnologia”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafel Carbonell, ha informat que seria molt convenient que els llums que adornen els carrers d’Alcoi quan vénen festes, posats per l’Ajuntament, podrien ser utilitzats d’una manera més sostenible i restringir-ne l’ús a un horari determinat, o solament per fases, o fins i tot utilitzar una tecnologia més moderna, com ara el sistema LED.

El portaveu del BLOC considera que s’haurien de prendre diverses mesures per a estalviar consum d’electricitat i contribuir així a una major sostenibilitat:

* Una podria ser restringir els horaris dels llums instal·lats per a festes -no els ordinaris-, de manera que a partir d’una certa hora de la nit -que es podria consensuar amb veïns, amb comerciants i amb restauradors-, com per exemple les 12, s’apagaren definitivament fins al dia següent.

* Una altra, si tècnicament no fóra molt car, seria buscar una fórmula intermèdia, que seria que quedaren enceses solament un 30 % de les enramades (de cada tres una, posem per cas).

* Una altra seria baixar la intensitat dels llums a partir d’una certa hora, a determinar amb els afectats.

* Finalment, potser la més adient fora canviar totalment de tecnologia i utilitzar el sistema actual anomenat LED, que dura molt més i consumeix molt menys.

En relació a aquest últim punt, Carbonell informa que tant el “Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía” (IDAE), que depén del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, com l’Agència Valenciana de l’Energia, tenen línies obertes de subvencions per a promocionar l’estalvi energètic, on està comprés el capítol que indiquem d’enllumenat públic baix l’epígraf “Renovació de les instal·lacions d‘enllumenat públic exterior existents”. “Es pot demanar la subvenció corresponent i començar a canviar el més aviat possible els sistema d’enllumenat públic”.

Carbonell recorda que l’estalvi de llum elèctric té dues dimensions, l’econòmica i la mediambiental. La primera implica un estalvi econòmic per a les arques municipals, les quals no van sobrades de diners. La segona s’inserix en una campanya real d’estalvi energètic, tan important per a un desenvolupament sostenible i podria ser una important aportació de la ciutat al problema. “D’aquesta manera, el mateix Ajuntament donaria exemple al conjunt de la ciutat sobre estalvi energètic, que tan necessari és en els temps que corren de canvi climàtic”.

 

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.