ImagePROPOSTES DEL BLOC PER AL PLE DE JULIOL

Us presentem les dos propostes que presentem el Bloc d'Alcoi per al pròxim Ple. Per una banda una moció sobre el Dret Foral Valencià, i per altra una proposta per a què l'Ajuntament facilite les gestions per a què es puguen crear empreses de reaprofitament de residus. Una nova mesura del BLOC que pot servir d'acupuntura per la crisi i que damunt afavoreix al municipi mediambientalment.

Esperem que siguen del vostre interés,

BLOC – Moció Dret Foral

 

MOCIÓ

La reforma de l’Estatut d’Autonomia va assignar, en el seu article 49.1 i la seua disposició transitòria tercera, la competència exclusiva sobre el Dret Civil Foral valencià a la Generalitat.

La Llei Valenciana sobre Règim Econòmic Matrimonial va ser aprovada el 20 de març del 2007. Suposava un pas important en la recuperació i actualització del dret civil valencià per adoptar com a règim econòmic comú matrimonial la separació de bens sobre la “ganancial castellana” que ara està en vigor.

El Govern d’Espanya ha recorregut davant el Tribunal Constitucional la Llei Valenciana de Règim Econòmic Matrimonial i ha sol·licitat la seua suspensió cautelar.

 

És per tot allò exposat que proposem al Ple de l'Ajuntament d'Alcoi l'adopció dels següents

 

ACORDS

1.- Dirigir-se al president del Govern d’Espanya a fi de manifestar-li la seua preocupació davant la interposició del recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 10/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Règim Econòmic Matrimonial, i per demanar-li la seua immediata retirada ja que el nostre Estatut d’Autonomia, art. 49.1 2a, atorga a la Generalitat la competència sobre legislació civil.

2.- Manifestar que, respecte a la nova legislació que siga objecte de desplegament autonòmic, els valencians i valencianes farem valdre el mateix respecte i un tracte igual i sense cap tipus de greuge ni discriminació amb els altres territoris amb dret civil foral propi que gaudeixen també de competència legislativa plena en la matèria, llevat que la legislació valenciana esdevinguera en límit incompatible amb els valors d’una societat democràtica avançada. També ens comprometem a que la nova legislació responga al principi de la màxima llibertat individual que impregna el nostre dret civil foral.

3.- Donar suport al treball realitzat per les Corts Valencianes en recuperació del nostre dret civil dins el marc estatutari i constitucional i insten al Consell a desplegar una campanya de comunicació a fi de divulgar a tota la ciutadania de la Comunitat Valenciana les novetats del nou règim econòmic matrimonial, en especial a tots els registres civils de manera que les persones que formalitzen, davant aquests organismes, expedient matrimonial coneguen amb antelació la nova regulació.

4.- Instar al Consell a aprofundir, durant aquesta legislatura, en la recuperació i actualització del dret foral valencià, pel que fa a les matèries de dret successori, que haurà d’incloure la llibertat de testar, i de règim d’obligacions i contractes, contemplats en el nostre dret històric valencià.

5.- Siga lliurada còpia de la present moció als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, Presidència del Govern d’Espanya i Consell Jurídic Consultiu.

 

Alcoi, 22 de juliol del 2008

 

Francesc X. Blay Meseguer

Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià

 


 

BLOC – Prec impuls reaprofitament brossa

 

 

És cert que la nostra societat genera cada vegada més residus, els qual són cada vegada més un problema per als municipis. Però també és cert que una part de la brossa que generen els ciutadans i les activitats professionals de tota mena (indústries, bars, restaurants, comerços…) pot ser reaprofitada, tan des del punt de vista mediambiental com social i econòmic.

Fa pocs mesos es van aprovar unes ordenances d’higiene urbana. Des del BLOC vam votar favorablement, però al mateix temps vam advertir que el problema de la brossa no hauria de quedar-se en una simple aprovació d’ordenances: ben portat, i amb l’impuls i les inversions adients, pot generar activitat econòmica lucrativa, especialment per als joves.

Vam insistir així mateix que s’hauria d’aprofitar l’avinentesa per a escometre en Alcoi iniciatives i actuacions destinades a convertir la brossa en font de riquesa i llocs de treball, i instàrem al govern municipal a què fóra més ambiciós i buscara obtenir beneficis al voltant del reaprofitament d’alguns residus.

Hem de tenir present que, a més del paper, vidre i envasos, que suposen un benefici per al municipi per la seua possibilitat de reaprofitament, la resta de la brossa no tota és rebutjable, també es pot reaprofitar si es fa bé la recollida, com és el cas dels residus d’origen vegetal; però si es barreja altres productes, perden gran part de la seua possibilitat de conversió en compost de qualitat.

I tenim moltes possibilitats. Les botigues de verdura generen abundants restes orgàniques, juntament als residus vegetals de la neteja de parcs, casetes o escoles, les quals –si no es barregen i s’arrepleguen totes juntes- podrien contribuir a obtenir un compost de qualitat perfectament reutilitzable i per tant comercialitzable, i no com el que ara s’obté, que és de baixa qualitat per la barreja d’impureses que conté.

Doncs bé, podrien crear-se inclús empreses de gestió d’aquest tipus de residus, que controlaria, aprofitaria i fins i tot podrien ajudar a certificar un volum de residus que podria suposar un xec de descompte -o un premi- en la taxa de recollida per a les botigues de verdura o activitats afins que arribaren a un volum que es considerara suficient, i a més contribuiria a reutilitzar residus orgànics i crear expectatives empresarials, modestes potser, però com diu el sentit comú popular, “tota pedra fa paret”. Solament faltaria que des de l’administració es potenciara i s’ajudara a aquest tipus d’empreses, especialment si estan impulsades per gent jove.

I el mateix es podria dir del reaprofitament d’aparells i elements que es dipositen en l’ecoparc però que podrien “retornar” a l’ús normal amb unes petites intervencions i/o reparacions, de manera per tant que compliríem una de les màximes del desenvolupament sostenible: la reutilització. En l’època de crisi que estem travessant, és segur que moltes famílies poden trobar productes necessaris a menys preu, amb la qual cosa li donaríem al reaprofitament dels residus una dimensió social. En certes societats i en certs moments, les botigues de productes de “segona mà” tenen èxit i fan la seua funció social.

Amb totes aquestes iniciatives estaríem, al mateix temps, contribuint al que els experts consideren cada vegada més necessari i ells anomenen la “diversificació” productiva. Tingam present que el nostre municipi genera suficients tones de residus per a generar activitats d’aquest mena. Fins i tot es podria estendre l’àrea d’influència de les activitats esmentades a la comarca, amb la qual cosa reforçaríem la capitalitat comarcal d’Alcoi.

És clar que tot açò no és senzill de portar endavant, i més per part de joves, que troben sempre dificultats tècniques, administratives i financeres per a “arrancar”. Per això seria necessari que des de l’administració municipal es donaren totes les facilitats que estiguen en la seua mà per a fer-les possible: fiscals (amb carències durant els primers anys), administratives, assessorament…

És per tot l’exposat que formulem el següent

 

PREC

Que l’Ajuntament d’Alcoi elabore un Pla de mesures per potenciar, especialment entre els joves, la creació d’empreses dedicades al reaprofitarment i reutilització dels residus que es generen a la nostra ciutat en els termes esmentats en l’exposició de motius.

 

 

Francesc X. Blay Meseguer

Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià

Alcoi, 22 de juliol del 2008