ImagePROPOSTES DEL BLOC PER AL PRÒXIM PLE: FONS COOPERACIÓ MUNICIPAL

Propostes del Bloc d'Alcoi per al pròxim Ple. De nou una nova proposota del Bloc d'Alcoi per a alleugerir els efectes de la crisi, una pregunta sobre les sales d'estudi en agost i una moció sobre el Fons de Cooperació Municipal.
Esperem que siguen del vostre interés.

BLOC – Prec assessorament i ajudes crisi

La situació econòmica actual, de clara crisi, està afectant negativament moltes famílies. Empreses que pleguen i deixen en l’atur molts treballadors, altres que regulen la seua plantilla i redueixen els seus llocs de treball, etc. Una de les circumstàncies que més està afectant les economies familiars ha estat la pujada dels tipus d’interès de les hipoteques, que deixa en situació de precarietat les ja justetes possibilitats de milers de ciutadans afectats bé pels seus limitats ingressos o bé per canvi de situació laboral.

No sempre són coneguts pels afectats els millors mecanismes jurídics, econòmics i administratius de fer front a la nova situació o de defensar-se davant de situacions com aquesta, especialment en les famílies més modestes, on la crisi està propiciant situacions vertaderament dramàtiques. Moltes persones, especialment les que estan en pitjor situació, agrairien que existira en la ciutat una oficina o departament on l’assessoraren sobre quina seria la millor manera de renegociar les hipoteques o préstecs de la forma més favorable i que li aconsellaren quina decisió seria la millor, sabent que existeixen moltes possibilitats i alternatives al respecte (renegociacions, microcrèdits, avals…).

Caldria fins i tot estudiar si és possible fer a Alcoi el que altres municipis han iniciat, creant  mecanismes originals d’ajut municipal –directe o indirecte- als casos més desesperats, com per exemple comprar l’ajuntament els pisos afectats i cobrar els afectats un lloguer adaptat a les seues economies.

És per tot l’exposat que  formulem el següent

PREC

Que l’Ajuntament d’Alcoi cree el més aviat possible una oficina o  departament per a assessorar i/o contribuir a resoldre els problemes més urgents que la crisi està provocant en les hipoteques de moltes famílies, així com estudiar altres fórmules que puguen ajudar a les famílies en situació més greu.
 
 
Francesc X. Blay Meseguer

 

 
BLOC – Pregunta/Prec sales d’estudi estiu

En el Ple d’agots de 2007, des del BLOC vam formular el següent Prec  a petició d’un grup d’estudiants:

Que l’Ajuntament d’Alcoi faça tots els contactes necessaris perquè durant el mes d’agost els nostres estudiants puguen disposar de vesprada d’espai suficient i ben condicionat per a preparar els estudis o treballs que la seua situació els exigeix.
La resposta del govern municipal va ser la següent:

“independientemente de que la EPSA abra sus dependencias el gobierno municipal abrirá también las dependencias municipales para el próximo mes de agosto para todos nuestros estudiantes”.

Sabem que la Bilblioteca Municipal del Centre no ha obert a les vesprades, i alguns estudiants no saben quins centres municipals d’Alcoi ha estat disposat a les vesprades per als estudiants. Per això PREGUNTEM:
 
1.- Quines Dependències  municipals han estat obertes aquest estiu a la vesprada per als estudiants?
2.- Quina valoració fa el govern municipal d’aquesta iniciativa?

I també formulem el següent

PREC

Que l’Ajuntament d’Alcoi faça més publicitat d’aquesta iniciativa, ja que molts estudiants no s’han assabentat.
 
 
Rafel Carbonell i Armero

 

BLOC – Moció Fons Autonòmic de Cooperació Municipal
 
MOCIÓ

Els municipis han de fer front cada vegada a més funcions que, en principi, correspondrien a administracions d’àmbit superior (provincial, autonòmica o estatal). Però aquest augment de tasques que es desenvolupen dins del municipi, per ser l’administració més propera al ciutadà, no sol anar acompanyada d’un augment de recursos per poder prestar amb garanties aquestes funcions.

Per altre costat, cal tenir en compte que en un món globalitzat com l’actual, la dimensió local no desapareix engolit per les tendències uniformitzadores o diluït en models estandarditzats superficials. Al contrari. Segons els experts, la situació actual  possibilita nous valors estratègics al convertir a les ciutats precisament en centres de gestió de la globalització. De fet, l’urbanista Jordi Borja i el sociòleg Manuel Castells, considerem que hi ha almenys tres aspectes fonamentals que es poden tractar i gestionar millor des de l’àmbit local que no des del global: el de la productivitat i la competitivitat econòmiques, el de la integració sociocultural i el de la representació i gestió polítiques. Per dir-ho amb poques paraules, la immensa majoria de l’activitat econòmica, social o cultural sol tenir un àmbit o abast local o regional, més que no global. Més encara, en els moments actuals, Les ciutats tenen una gran capacitat d’actuar en favor d’un desenvolupament sostenible, condició necessària per a la seua supervivència. Tan de bo es complira la màxima de l’arquitecte i polític Jaime Lerner quan afirmava de forma lacònica que la ciutat no és el problema, és la solució.

Però res de tot açò no es pot fer sense recursos econòmics. El finançament actual dels municipis valencians travessa una greu mancança perquè a més dels recursos propis i estatals, haurien de comptar amb l’aportació de l’administració autonòmica, de la mateixa manera que arriba regularment l’estatal. És cert que  hi ha aportacions de la Generalitat als municipis, però aquestes són sempre finalistes, és a dir per a projectes concrets, i a més distribuïdes de forma discrecional i clarament clientelar. També és cert que l’aportació estatal és reduïda i hauria d’augmentar a mesura que els municipis van assumint més funcions; però de moment és l’única que hi ha “externa” i arriba als ajuntaments de forma regular, a més dels recursos propis.

La que evidentment falta és l’autonòmica, i per tant seria de justícia que es creara el més aviat possible el tan comentat quan absent Fons Autonòmic de Cooperació per tal d’alleugerir les càrregues que els municipis han d’aguantar i poder fer les inversions i actuacions que més amunt hem esmentat.
Caldria per tant crear eixe “Fons Autonòmic de Cooperació Municipal” que redistribuïra els recursos entre els municipis atenent a criteris objectius, de proporcionalitat  i de racionalitat, i no a decisions polítiques dels governs de torn, els quals fins ara han actuat més de forma discrecional –segons el color polític dels ajuntaments- que de forma objectiva i respectuosa amb les necessitats raonables dels municipis.

És per tot allò exposat que proposem al Ple de l'Ajuntament d'Alcoi l'adopció del següent
 
ACORD

Instar a la Generalitat Valenciana a crear el “Fons Autonòmic de Cooperació Municipal” per tal de procedir a una distribució de recursos econòmics entre els municipis més objectiva i sistemàtica.

 

Alcoi, 2 de setembre del 2008
Francesc X. Blay Meseguer