ImageEL BLOC LAMENTA QUE EL GOVERN DE SEDANO NO RECOLZE QUE S’ESTUDIE DOLÇAINA AL CONSERVATORI D’ALCOI

En el passat Ple de l'Ajuntament d'Alcoi, el BLOC vam presentar un prec perquè l’Ajuntament incloguera els estudis oficials de dolçaina al Conservatori Municipal. El PP va rebutjar la nostra sol·licitud.

Des del BLOC lamentem que el govern de Sedano no tinga en compte este instrument tradicional valencià per als plans d’estudis del nostre Conservatori.

Us adjuntem la proposta que vam fer al Ple, per si és del vostre interés conéixer tots els termes proposats.

La dolçaina (anomenada tradicionalment xirimita a Alcoi i a les nostres comarques) és un instrument musical de llarga tradició en la nostra cultura. La seua presència ha anat fent-se cada més intensa en tot tipus d’esdeveniments: cercaviles, entrades festeres, processons, celebracions, acompanyaments de tot tipus, etc. De fet, són ja un bon grapat les agrupacions de la nostra ciutat i de les nostres comarques que participen de forma estable en tot aquest tipus d’esdeveniments.

A més a més, la dolçaina s’ha anat incorporant a unes altres manifestacions musicals de les nostres terres, i és freqüent trobar el seu so familiar i característic en grups de rock valencià i, fins i tot, en instrument de concert com a solista, bé amb peces escrites específicament, bé amb adaptacions.

Al 2004, el Ministeri d’Educació va reconéixer el títol oficial de dolçaina, en el seu grau mitjà, i va fer públic el seu currículum (Decret 2194/2004, BOE del 13-12-2004). En el nostre entorn, ja està impartint-se, almenys, en dos conservatoris municipals com ara el “José Iturbi” de València i el d’Albaida; on, de fet, a hores d’ara, s’hi han de desplaçar els estudiants alcoians a rebre les seues classes.

L’arrelament indubtable que la dolçaina té tant a Alcoi com a les nostres comarques trobaria un bon recolzament acadèmic si el seu ensenyament s’incoporara oficialment al pla d’estudis del nostre Conservatori, en el mateix nivell que uns altres instruments que ja han consolidat el seu ensenyament (piano, clarinet, trompeta, violí, etc.). Seria fins i tot una manera excel·lent de convertir el Conservatori d’Alcoi en un millor referent comarcal de la música perquè podrien acudir de tots els pobles del nostre entorn.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi presenta al Govern Municipal el següent

PREC

Que s’inicien els tràmits pertinents perquè el Conservatori d’Alcoi incorpore el més aviat possible els estudis de dolçaina en el seu pla d’estudis i en la seua oferta de formació musical.

Alcoi, 25 de novembre del 2008

Rafel Carbonell i Armero.

 Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.