ImageEL BLOC INFORMA  QUE EL REDACTOR DEL MODEL TERRITORIAL D’ALCOI RECOMANA LA FORMACIÓ DE MANCOMUNITATS

Paco Blay: "Dels sis experts reunits per la Conselleria de Medi Ambient per a configurar una Estratègia Territorial per al País Valencià, un d’ells ha estat el redactor material del Model Territorial d’Alcoi, l’advocat Enrique Martí Selva. I la conclusió és clara: el futur del territori serà mancomunat, o no serà”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que un dels redactors del Model Territorial d’Alcoi, Enrique Martí Selva, va participar com a expert en les Terceres Jornades sobre Estratègia Territorial organitzades per la Conselleria de Medi Ambient baix el tema de “governança del territori”. Una de les conclusions sobre les quals més han insistit els sis experts que han estat convidats ha estat precisament el de la necessitat d’organitzacions supramunicipals.

La majoria de les conclusions dels experts insistien en què el futur del territori passa per la formació de consorcis o mancomunitats organitzades des de la participació i el consens, única garantía de gestió coherent del territori i d’una bona governança. En la Jornada així mateix es va fer referència exemples de plans directors territorials positius i amb futur, com el capdavanter de Navarra o els de Catalunya, Mallorca i País Basc, on s’han assolit nivell de consens i compromís força interessants.

El regidor del BLOC insisteix, en aquest sentit,  en què el futur està en la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià-Comtat (la “Mariola” podria el nom aglutinador), o fins i tot en el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, tal com ja venen insistint en el BLOC des de 2003 i obertament rebutjat pel govern del PP sempre que s’ha arribat a proposar alguna cosa al respecte en el Ple (juny 2004, desembre 2006…). Seguint els experts, afirma Blay: “El futur del territori, i dels nostres pobles i comarques, passa per una bona governança; i aquesta serà mancomunada o consorciada, o no serà”.

Els documents que emanen de la Conselleria de Medi Ambient sobre estratègia territorial contradiuen la pràctica del govern del PP d’Alcoi, ja que una de les conclusions de la Primera Jornada sobre “El futur del Territori: Escenari Alternatives”  era que notava  precisament la “falta d'incorporació de formes de governança territorial més adaptades a les realitats del territori, tant actuals com futures, valorant el gran paper que pot jugar l'escala intermèdia del territori enfront d'una excessiva visió localista dels problemes territorials”.

Segons Blay, “el govern de Sedano està perdent moltes oportunitats en aquest tema tan important per al futur dels nostres pobles, malgrat la bona disposició dels alcaldes de la comarca, als quals ha enganyat ja un parell de voltes convocant-los a reunions sense cap contingut, que solament buscaven una foto per a parar les crítiques en aquest sentit. Després de vuit anys de govern del PP a Alcoi, no s’ha avançat gens, i ho ha parat tot. Li aconsellem que li ho consulte al senyor Martí Selva”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.