ImageEL BLOC INSISTEIX: EL PERÍMETRE DE PROTECCIÓ DE L’AQÜÍFER DEL MOLINAR INCLOU LA ZONA DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE LA CANAL

Paco Blay: "El perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar proposat per EVREN inclou la zona prevista per al polígon industrial en el Model Territorial, i per tant imposa moltíssimes restriccions en les activitats productives possibles a desenvolupar. Açò al marge de la confusa cartografia de la mateixa Conselleria”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que la zona on està previst en el Model Territorial ubicar el polígon industrial de la Canal segueix sent problemàtic, i no gaudeix de cap de les garanties que el goverrn municipal li atribueix. “Al contrari, segueix sent una zona problemàtica i que encara no té al seu favor cap informe positiu que garantitze la viabilitat ambiental d’instal·lacions fabrils”.

 El regidor de del BLOC desenvolupa la seu posició a través de varis arguments:

1r.- La delimitació del perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar: Segons el govern municipal, l’àrea prevista en el model territorial el polígon de la Canal queda fora del perímetre de protecció que la consultora EVREN ha confeccionat.

Segons Blay, no és veritat. Si es miren els mapes de la consultora esmentada i la delimitació que hi fa, la zona prevista en la cartografia del model territorial queda dins del perímetre de protecció, en la zona qualificada per la consultora com a IIIc. I sobre aquesta zona afirma literalment l’informe que “no seran admisibles las siguientes actividades”: i en relaciona  a continuació més de 80 relacionades amb els sector de l’alimentació, fusta, metall, química, productes farmacèutics, tèxtil, arts gràfiques, aparells electrodomèstics, etc.

A més a més, en tot cas s’exigiran mesures complementàries com el sanejament amb canonades encamisades, es prohibirà perforar per a extraure aigua que no siga d’abastiment públic, i les empres que s’hi ubiquen hauran de disposar del certificació mediambiental ISO 14.000 validada anualment. La qual cosa farà que les poques activitats que puguen anar a la Canal tindrà un preu altíssim per metre.

2n.- La cartografia: en el mapes oficials de la Conselleria de Medi Ambient sobre la delimitació de la zona ZEPA, apareixen delimitacions confuses: en el mapa on està grafiada l’autovia, la zona ZEPA abarca una franja a l’esquerra o sud de l’autovia, exactament on es pensa ubicar el polígon, i en altres mapes on no hi figura encara grafiada l’autovia no hi figura. “Quin mapa és el correcte?”, es pregunta Blay. “Aquesta confusió o informació diferent per a un tema tan important també s’ha traslladat a la cartografía oficial facilitada per l’equip redactor”.

3r.- Els canvis d’ubicació del polígon o parc empresarial: en un principi, en el projecte del professor Enrique Giménez sotmès a informació pública l’any passat, el polígon o parc empresarial estaria ubicat a un costat  i l’altre de l’autovia. Però la ubicació de la cartografia de l’estudi de la consultora EVREN esmentat, el situava en la marge dreta  de l’autovia en el sentit de la marxa cap Alacant (la part nord), i de fet en eixa zona nord estaven previstes totes les instal·lacions d’estacions depuradores i conduccions d’aigües pluvials i residuals.

Ara ha canviat totalment el criteri: es renuncia totalment a la part dreta (nord) de l’autovia i es concentra tot en la marge esquerra o sud, segurament per fugir del PORN de la Font Roja. La qual cosa demostra, segons el regidor del BLOC, que els ecologistes tenien raó. “Però la zona elegida segueix tenint problemes, com hem vist, tant per la zona ZEPA com la possible afecció a l’aqüífer del Molinar. Aleshores seguim com en el principi: en la Canal no es podrà fer a penes res; les indústries que vulguen i que puguen anar –si és que n’hi han- hauran de pagar un preu elevadíssim per metre, quan a pocs quilòmetres el tindran molt més barat i amb menys problemes mediambientals”.

La conclusió que el regidor del BLOC trau és molt clara: el projecte de la Canal segueix sent fum, no convenç, cada vegada té més problemes, no serveix, i el govern del PP no sap què fer-ne després que tant ha insistit en eixe projecte. Segurament estem davant d’un problema com el de la Font Roja: van rebaixant aspiracions i rectificant davant els arguments, però desinflant-se realment.

 Segons Blay, “el PP defensava primer un “polígon industrial”; quan ha vist que era impossible un polígon convencional, l’ha convertit en “parc empresarial”; però com també ha vist que no és tan senzill el tema, ara en parla de “parc tecnològic” quan des de l’oposició li hem recordat que tan important com un parc empresari –o més- és un parc tecnològic. El PP mai havia parla fins fa poc de parc tecnològic. En cap programa de les darreres conteses electorals l’havia inclòs. Des del BLOC considerem que seria millor que renunciara definitivament a la Canal i buscara sòl industrial en altres zones, o bé en la zona de Pagos-Rambles o fins i tot en la comarca. Hem perdut massa anys en el tema del sòl industrial per la tossuderia i encaparrament d’un govern que s’ha tancat en banda a obrir-se a la comarca per a molts projectes conjunts d’interès mutu. Com es diu en l’argot alcoià, amb aquest govern estem perdent moltes passades”.

                                                                                                                              Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.