ImageEL BLOC CONSIDERA QUE CAL MILLORAR EL PROJECTE DEL PONT DEL VIADUCTE ABANS DE COMPRAR UN SOL METRE DE TERRENY

Paco Blay: "El Pressupost per al 2009 preveu comprar terrenys per al pont del Viaducte, però el projecte ni és bo per al vianant ni se sap la funció urbanística que desenvoluparà. El BLOC va presentar al·legacions i propostes que el milloraven; caldrà resoldre-les abans de comprar un sol metre”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que van votar en contra dels pressuposts per al 2009 perquè, entre altres raons, hi havia una partida prevista de 590.000 euros per a l’adquisició de terrenys per a la construcció del pont que pretén unir el barri de la Zona Nord amb el barri Viaducte del Viaducte, projecte que el regidor considera un error si no es modifica i millora.

Blay recorda que ja en el seu dia (juny de 2008), el BLOC va presentar al·legacions al projecte del pont que, de ser acceptades, canviarien bastant el traçat, el disseny i les funcions urbanes del pont. Per això considera el regidor que s’haurien de resoldre abans d’adquirir la propietat de cap terreny prevista en pressuposts, ja que segurament no farien falta si s’acceptaren totes o part de les al·legacions del BLOC, o en farien falta uns altres dels prevists inicialment. “El pont és necessari perquè uniria el barri més poblat d’Alcoi, la Zona Nord, amb el Centre, unint en total quasi la meitat del total de la població d’Alcoi. Per això convé no precipitar-se per tal de fer-lo amb les màximes garanties, qualitat i òptim servei al municipi”.

Les al·legacions del BLOC incidien en tres punts:

1.      El mateix traçat del pont i la forma en què va a unir-se el Centre d’Alcoi amb la Zona Nord.

2.      La relació que aquesta nova infraestructura té amb el PGOU en procés de revisió (l’anomenat Model Territorial).

3.      I la funció que pot desenvolupar aquest pont amb els accessos a la ciutat projectats des de l’autovia.

A) Pel que fa al primer punt, el traçat, l’argumentació del BLOC va en la línia de què el projecte proposat és el pitjor per als vianants, perquè s’allarga la distància i el temps de connexió entre els barris, inclourà costeres de baixada i de pujada –amb la connexió directa que proposa el BLOC és més horitzontal–, i a més li falta al projecte un estudi rigorós sobre fluxes de vehicles i persones.

En definitiva, Blay considera que “el millor traçat és el que connecta directament la part final del passeig del Viaducte amb la rotonda/glorieta del carrer Pare Poveda-Teresa Jornet. Aquest traçat serviria per a desenvolupar una funció bàsica: apropar encara més als veïns del Centre i Zona Alta els serveis ubicats en la Zona Nord, i viceversa, fer més accessible el Centre als habitants de la Zona Nord, el barri més poblat de la ciutat, i sempre per un traçat bastant horitzontal, sense a penes costeres. I sempre pensant més en el vianant que en els vehicles, que també hi podrien circular. Aquestes raons, juntament a altres arguments com l’impacte sobre el territori i sobre el paisatge urbà d’Alcoi, haurien de propiciar una revisió del traçat. No oblidem que els ponts són un element singularitzador –especialment a Alcoi-, i aquest  serà molt visible des de l’autovia”.

B) Pel que fa a la relació que aquesta nova infraestructura té amb el PGOU caldrà saber quina funció desenvolupa en el conjunt de la ciutat i no actuar de forma puntual i desconnectada de la resta de la ciutat.

Segons el regidor del BLOC, “des del nostre punt de vista seguim pensant que la connexió Viaducte-Zona Nord és necessària, però s’haurà de fer des del punt de vista integral de l’ordenament dels espais de la ciutat, i no com ara, de forma puntual i sense connexió amb altres iniciatives de caràcter general i sense relació clara amb la xarxa primària”.

C) Finalment, respecte al problema de la funció que pot desenvolupar aquest pont amb els accessos a la ciutat projectats des de l’autovia, el BLOC es pregunta concretament si aquesta pont té alguna cosa a veure amb la tan comentada “entrada a l’Hospital”, que el BLOC va proposar en el seu moment, el PP la va rebutjar llavors, i ara sembla que tothom ho veu convenient. “No sabem res al respecte”, afirma Blay. “I podria ser una bona solució perquè donaria entrada directa a l’Hospital i, alhora, al Centre, amb la qual cosa en tindríem tres, d’accesos a la ciutat des de l’autovia: el nord, el sud i aquest”.

En tot cas, indica el regidor del BLOC, en principi no n’hi cap via que vaja precisament pel traçat que el projecte actual marca, de manera que no sabem:

¢     quin paper desenvolupa la rotonda que hi figura en els plànols del projecte,

¢     ni tampoc si aquest projecte és el primer pas o fase de la tan desitjada com necessària “entrada directa a l’Hospital”.

Blay conclou que són aquestes raons més que suficients per a què el projecte madure una mica més i, i no s’actue de forma precipitada en una projecte tan important per a la ciutat començant a comprar terrenys que no sabem si seran necessaris o no, perquè l’obra que es porte a terme quedarà per a tota la vida i caldria dissenyar-la i consultar-la abans de prendre qualsevol decisió definitiva. “Per això no podíem donar suport als pressuposts. Després de tants anys d’esperar, paga la pena esperar una mica més, fer-ho bé en tots els sentits (traçat, qualitat i funcionalitat urbanística), i –sobretot– exigir finançament a la Generalitat per a una obra de tanta envergadura”.

                                                                                                                              Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.