ImageBENVINGUTS AL CLÚSTER

Què és un clúster? Un clúster, en el món industrial, és una concentració d’empreses relacionades entre si, en una zona geogràfica relativament definida, de manera que conforma un pol productiu especialitzat amb avantatges competitius. És per això que clústers hi ha de molts tipus: alguns fan referència a uns àmbits molt extensos, uns altres als àmbits comarcals i alguns s’inscriuen en l’esfera local.

Que el PSOE de la ciutat de València haja proposat reconvertir la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port de València en un clúster local urbà és una bona notícia, i demostra que els socialistes valencians han llançat una proposta interessant o, com a mínim, a tindre en compte.

S’hi proposa la creació d’una zona vinculada a la innovació, al talent i a la creativitat; un districte avançat, d’investigació i de creació d’empreses relacionades, assentat sobre un espai urbà, fins ara degradat o menystingut. A algú, li sona això? Sí. Efectivament, és, si fa no fa, la mateixa proposta del BLOC d’Alcoi per a l’antiga zona industrial de Rodes (antiga ubicació d’un hipotètic auditori) i més enllà.

Cal reconéixer que el primer —i únic— partit local a proposar un clúster semblant vam ser nosaltres, la gent del BLOC. Fa anys que prediquem —en el desert?— l’aprofitament d’eixe espai per a rellançar empreses de futur (noves tecnologies, recerca, etc.), laboratoris d’investigació (en connexió amb la Universitat Politècnica), una nova ubicació dels instituts d’innovació (AITEX…), etc.

Això és, aprofitar una zona urbana, dins dels mateixos límits del municipi d’Alcoi, per a revitalitzar-la per mitjà d’empreses i d’entitats del sector terciari avançat. Una autèntica aposta de futur per a la nostra ciutat, amb la combinació d’habitatges socials i de serveis i de dotacions públics d’interés general, com ara aparcaments soterranis per als veïns del barri i, també, per als qui hi treballen. Un bon espai, doncs, per a viure, treballar i gaudir.

És evident que, tot o quasi tot, està inventat. Barcelona, amb el Barri 22@; Bilbao, amb la zona de Zorrotzaure; Saragossa, amb la Milla Digital; o Mallorca, amb el Parc BIT, per exemple, ens estan indicant el camí a seguir.

Fer d’Alcoi una ciutat innovadora, amb unes condicions immillorables per als nostres llicenciats universitaris (que cap alcoià se’n vaja fora), amb la possibilitat que en vinguen de nous (atracció en base a la qualitat de vida i faena en perspectiva) és el motiu de la nostra proposta, de la proposta de futur del BLOC d’Alcoi.

Si el PSOE de la ciutat de València coincideix amb la visió estratègica del BLOC, ens n’alegrem. Ara bé, ¿el PSOE d’Alcoi defén el mateix que el PSOE de València, quan pensa en la seua pròpia ciutat? Esperem que sí, pel bé de tots els alcoians.

El PP d’Alcoi, amb més de huit anys de govern, només llança propostes vàcues per a la zona, i no acaba de tirar res endavant, res —a la vista està!. El PSOE alcoià voldria, pel que sabem fins ara, una mena de parc temàtic d’oci. I el BLOC d’Alcoi posa damunt la taula la possibilitat d’utilitzar l’illa de Rodes com a zona d’innovació tecnològica i econòmica; com a viver d’empreses, que pot facilitar, sobretot, el fet de l’autocupació, tan necessària en aquests moments de crisi.

Si el PSOE d’Alcoi coincideix amb el PSOE del Cap i Casal, i aposta per la creació d’un clúster terciari avançat a l’illa de Rodes, tindrà al BLOC com a principal impulsor i valedor. I és que, de tant en tant, val a recordar que, d’ací a poc més de dos anys, al 2011, hi ha eleccions municipals… I, cada vegada es veu més clar, que les alcoianes i els alcoians es juguen molt; ens juguem molt. Més que mai. Al BLOC, hi estem preparats.

rafel carbonell i armero

regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi