ImageEL BLOC DENUNCIA LA TOLERÀNCIA DEL GOVERN DEL PP DAVANT LES EXIGÈNCIES DE L’EMPRESA CONSTRUCTORA DE L’APARCAMENT DE LA UIXOLA

Paco Blay: “Moltes de les modificacions del projecte original que la Generala proposa, ja s’han construït amb la tolerància del govern municipal, que no sanciona l’endarreriment de quasi dos anys ni el denuncia per haver modificat el projecte sense el vist i plau de l’Ajuntament”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera per part del govern de Sedano una excessiva tolerància amb l’empresa la Generala, concessionària del projecte de construcció i explotació de l’aparcament subterrani en el carrer Víctor Espinós, en el solar de l’antiga escola coneguda com la Uixola.

El portaveu del BLOC justifica aquesta informació en els següents aspectes:

a)   Li va tolerar que l’empresa decidira unilateralment -ço és sense consentiment de l’Ajuntament- paralitzar les obres, baix el pretexte de sobrecost de l’obra i fins que l’Ajuntament li resolga el desviament pressupostari, una mena de vaga empresarial per a presionar. “Hem de recordar que va ser l’empresa la que va venir a l’Ajuntament amb el projecte baix del braç i no a l’inrevès. El desviament, en tot cas, solament és imputable als errors del càlcul de l’empresa, i té com a conseqüència negativa endarreriments i molèsties als veïns”.

b)  L’únic argument que els tècnics municipals accepten com a possible complicació imprevista del projecte és la pujada del nivell freàtic en dos metres, que hauria obligat presumiblement a modificar les pantalles, incrementant per tant el cost. “Però nosaltres no ho veiem clar: és improbable que el nivell freàtic s’eleve dos metres en un any (data dels informes que ho justifiquen: un de juliol del 2005 i altres d’abril i octubre de 2006), i més si tenim en compte que precisament els anys 2005 o 2006 van ser anys de pluges per davall de la mitja: en alguns observatoris no arriban als 400 litros”.

En tot cas, indica Blay, la mateixa empresa reconeix que el primer informa geològic no era complet. Diu l’empresa: “El citado estudio geológico solo hacia referencia a la profundidad a la que se encontraba el nivel freático, sin llevar a cabo un estudio más exhasutiva del subsuelo, siendo necesario disponer de una mayor información hidrogeológica para poder verificar el diseño del elemnto de contención necesario para el vaciado del aparcamiento”. L’error, per tant i en tot cas, solament és imputable a la pròpia empresa, a la qual cal dir-li que tot Alcoi sap per davall del barri hi ha un aqüífer (la Font Dolça…) i, per tant, podien disposar de millor informació.

c)      La Generala ha aprofitat aquest discutible factor per a introduir pel seu compte moltes modificacions sobre projecte original que res tenen a veure amb el nivell freàtic: unes, com crear 49 places més, per a compensar el possible sobrecost; altres, com els accessos dels vianants i l’espai públic que quedarà en la part superior, per a reduir despeses i inversió i incrementar els guanys; i altres, sobre tipus de material i redisseny, que baix el pretexte de millorar el projecte original, manifesten en el fons falta de previsió i errors en el projecte primitiu.

Però el pitjor de tot és que, segons informes tècnics, moltes d’aquestes en principi propostes de modificació a l’espera del dictamen o acord amb l’Ajuntament per veure de resoldre el possible sobrecost, ja han estat executades unilateralment per part de l’empresa, sense esperar l’expedient corresponent (o veure si convenen o són bones per al municipi). “I no es proposa, de moment almenys, cap acció administrativa o sanció. Recordem que l’article 102 del Reglament General de Contractes de les Administracions públiques sobre el procediment de modificacions contractuals adverteix per a casos d’execució d’obres sense haver-se aprovat prèviament l’expedient escaient –com el cas que ens ocupa-, que es pot incórrer en causa de nul·litat”.

En definitiva, el regidor del BLOC considera que a aquesta empresa se li tenen massa consideracions per part del PP, ja que ha tingut situacions semblants d’errors de càlcul en altres projectes sobres els quals demana després sobrecost: en uns casos, per la construcció d’aparcaments subterranis, com el de Santa Pola, sobre el que ha demanat un sobrecost de 3 milions d’euros amb l’argument també del subsòl (massa rocós, en aquest cas), i en altres per errors en l’oferta econòmica, com en un projecte urbanístic de Mutxamel. També tenen un pleït obert amb els propietaris de la urbanització de El Alamí d’Ibi.

Acaba la seu nota Blay tot observant: “Podem parlar perfectament de tractes de favor per part del PP, per no dir fins i tot de connivència. Aquesta empresa, que està treballant ja a Alcoi en altres camps, no està tenint cap consideració cap el municipi ni cap els veïns afectats, als quals ha molestat abastament per l’endarreriment del projecte”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.