ImageEL BLOC PROPOSA UN FRONT COMÚ COMARCAL, DAVANT LA MARGINACIÓ DE LA DIPUTACIÓ I LA GENERALITAT

Paco Blay: “Ni les ‘40 propostes territorials estratègiques per a la província d’Alacant’ elaborades per la Generalitat –presentades l’estiu passat–, ni les de la Diputació –presentades a Alcoi el passat mes de març– tenen en compte seriosament a Alcoi ni a les nostres comarques: sols existeix l’eix Alacant-Elx”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, proposa que des d’Alcoi i les nostres comarques es cree un front comú entre ajuntaments i agents econòmics i socials per a exigir una major atenció en matèria d’inversions estratègiques a les institucions responsables com la mateixa Generalitat i la Diputació d’Alacant, les quals han confeccionat plans de futur en els quals les nostres comarques a penes compten en les seues intencions.

Segons el portaveu del BLOC, cap de les dues propostes que per a la província d’Alacant han confeccionat tant la Generalitat com la Diputació han pensat seriosament en rellançar l’economia de les comarques d’interior com les nostres (Alcoià-Comtat-Foies) amb les inversions estratègiques necessàries. “El centre d’atenció quasi exclusiu en les dues propostes és la zona Alacant-Elx, on en principi se centraran els esforços tant en infraestructures com  en coneixements i transferència de tecnologies: eix de l’economia creativa, en el vocabulari de la Conselleria. I el clúster industrial que suposa l’eix tradicional i de gran dinamisme històric com són la Foia de Castalla-l’Alcoià-el Comtat-Vall d’Albaida a penes si es tenen en compte”.

Per a Blay, la darrera decepció ha estat el pla de la Diputació, presentat per l’arquitecte Vegara, que no millora l’oferta de la Generalitat per a les nostres comarques en matèria d’inversions estratègiques: seguim sent pobles d’un gran patrimoni “natural”, “tranquils” per a viure, amb possibilitats “turístiques”, etc. i quatre tòpics més. La decepció és compartida per molts empresaris i professionals, que en privat i en públic s’han manifestat en aquest sentit. “La veritat és que de forment ni un gra, com es diu en la dita popular. Ni impulsar l’economia agrària dels pobles d’interior (cooperatives, indústries agroalimentàries, etc.), ni ferrocarril fins Alacant –al port o per Villena-, ni modernitzar la línia Alcoi-Xàtiva, ni corredor mediterrani, ni crear cap centre d’investigació o de serveis avançats, ni economia creativa ni res de res: ens nomenen de “passada” i gràcies. Tot açò s’ho emportarà, en cas de portar-se a terme, la costa, i més concretament l’àrea Alacant-Elx, que no diem que no s’haja de fer, per descomptat; però no es pot fer sense tenir en compte les necessitats d’impuls públic que les nostres comarques necessiten; i més en aquests moments de crisi”.

El regidor del BLOC considera, per altre costat, que tot aquest enrenou de propostes  reflecteix en el fons el conflicte obert dins del PP entre “campsistes”, que volen guanyar credibilitat en la zona d’Alacant -després de les dures queixes del president de la Cambra de Comerç d’Alacant-, controlada pels “zaplanistes-ripollistes”, els quals a la seua vegada no volen perdre adhesions en el que consideren el seu feu o trinxera particular de “resistència” front al president Camps. “I entre uns i altres, l’economia de les nostres comarques i les seus  necessitats d’inversions públiques està  cada vegada més marginada dels projectes de la Generalitat i de la Diputació, totes dues governades pel mateix partit: el PP”.

Per això Blay considera que és l’hora de rebel·lar-se contra les institucions responsables i exigir les inversions estratègiques a que les comarques d’interior tenen dret. I per això proposa que es faça un FRONT COMÚ entre tots els ajuntaments i els agents socials -els més perjudicats per aquesta política miop, sectària, insuficient i marginadora-, per tal d’exigir a qui corresponga les inversions necessàries i ser inclosos seriosament en tots els Plans estratègics que es confeccionen. “I han de liderar aquest moviment els ajuntaments, per responsabilitat amb els seus ciutadans, els quals tenen tant de dret com els d’altres comarques a rebre les inversions i impulsos necessaris per a recuperar a poc a poc el dinamisme  d’altres èpoques i les actuacions imprescindibles que les preparen per al futur. Les reunions que estan fent-se a nivell comarcal poden servir per a coordinar-se i concretar les demandes”.

Acaba la seua nota Blay afirmant que el camí ja està començat, ja que en setembre el seu grup ja va presentar una moció a l’Ajuntament d’Alcoi en aquest sentit sobre les 40 propostes estratègiques esmentades, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups. Concretament es va aprovar el següent acord, que segueix sent vàlid per al Pla de la Diputació de l’arquitecte Vegara:

“Sol·licitar a la Generalitat Valenciana que incloga en el document titulat “40 propostes estratègiques territorials per a la província d’Alacant” les següents propostes:

1.- Considerar part integrant de l’anomenat Arc Mediterrani el clúster industrial format per les comarques de l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla-Vall d’Albaida, i construir un ferrocarril des d’aquestes comarques cap el sud.

2.- Considerar la zona de l’interior de la província (Alcoi i comarques del seu voltant), lloc central de primer ordre, tant per a ser centre logístic com per a constituir llocs d’inversió industrial i terciària.

3.- Considerar que, com fa en la Vega Baixa, els nostres paisatges de l’interior també constitueixen “unes estructures visuals d’elevat valor cultural i identitari”, i que per tant els paisatges tradicionals predominants de l’interior de les nostres comarques (abancalaments, petits recs i hortes, molins, oliveres, fruitals, microvinyes…), també tenen el seu valor històric, antropològic, econòmic, mediambiental  i patrimonial.

4.- Considerar Alcoi i les comarques del seu hinterland part del que el document anomena “eix de l’economia creativa”, que redueix a la zona d’Alacant-Elx, ja que de les quatre àrees temàtiques que suggereix, dues o tres poden tenir lloc a les nostres comarques.

5.- Considerar les potencialitats econòmiques dels nostres pobles d’interior, no limitant-los a ser “pobles tranquils de muntanya”, i fomentar mesures de creixement econòmic com potenciar l’agricultura ecològica o de gran valor afegit, impulsar la indústria agroalimentària com a alternativa a l’èxode dels joves, recuperar els vells oficis artesans, etc.

6.- Considerar Alcoi una ciutat amb suficient elements i recursos d’interès per a ser inclosa en la futura i estimulant ‘xarxa de ciutats del turisme urbà’ ”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.