ImageESCOLA EN VALENCIÀ

Tots els anys, quan arriba el mes de maig, moltes famílies viuen l’experiència de matricular als seus fills i filles per primera vegada en un centre educatiu. Moltes són les raons que fan que els pares i les mares decidesquen elegir un centre o un altre, com són la proximitat, si és públic o privat, si té bones referències, si coneix el professorat, si li agrada el projecte educatiu…

Una de les opcions que han de triar forçosament és en quina llengua base vol que es faça l’ensenyament del seu fill/filla, si en valencià o en castellà. Al nostre criteri, i sense dubte, l’ensenyament en valencià és l’opció més encertada. Per quins motius?

Perquè el valencià és la llengua del nostre poble des de fa quasi 800 anys. És la dels nostres pares i avis, la de generacions i milers de valencians. És un dels nostres referents culturals. Som valencians i parlem valencià. Si no l’aprenem, l’estimem i la utilitzem nosaltres, a qui li hem de dir que ho faça?

Perquè està demostrat que, independentment de la llengua familiar de l’alumnat, l’únic programa que garanteix la plena competència lingüística en valencià i en castellà és el programa d’ensenyament en valencià, com ho demostra l’experiència docent de més de vint anys d’implantació del valencià així com estudis realitzats sobre el tema per la pròpia Conselleria. També en altre matèries, com per exemple en matemàtiques, el rendiment dels alumnes matriculats en l’opció de valencià sol ser superior.

Perquè en l’escola i en valencià s’acull a tots els nouvinguts que volen viure dignament entre nosaltres i se’ls ofereix aprendre la nostra llengua sense cap problema; ells l’accepten, l’assumeixen i acaben estimant-la.

Perquè per a una educació plurilingüe, que no solament no podem negar als ciutadans del segle XXI sinó que constitueix una eina fonamental de futur per a la formació en un món globalitzat, el valencià es la llengua base d’aprenentatge.

Perquè el coneixement de la llengua pròpia i d’altres llengües ens enriqueix socialment i culturalment, ens obre nous horitzons i possibilitats laborals, ens fa més tolerants, i ens prepara per a aprendre’n més i contactar amb altres cultures.

Perquè una escola democràtica i de qualitat, innovadora, on l’alumnat és el protagonista i el centre del procés d’aprenentatge, que té en compte la nostra història, les nostres tradicions i la nostra cultura, que a la vegada mira cap al futur amb les noves tecnologies i amb els reptes de la globalització, ha de ser -si volem ser coherents- ESCOLA EN VALENCIÀ.

                                                                                                                  Rosanna Valls, de l’Executiva Local del BLOC i professora