ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL NOU PROJECTE D’HOTEL A LA FONT ROJA DEIXA LES COSES EXACTAMENT IGUAL QUE ESTAVEN, O PITJOR

Paco Blay: "El projecte d’Hotel de la Diputació no aporta substancialment res de nou: ni justifica la necessitat econòmica, ni aclareix el model de gestió, i a més a més manté el soterrani”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que el nou projecte d’Hotel no suposa cap avenç respecte a l’anterior en cap sentit, tot i que l’han volgut disfressar amb un procés de participació que en el seu moment vam advertir que no tenia cap credibilitat. “Tancat el procediment, la realitat dels fets ens ho confirma: el dia 8 de juliol va ser el darrer dia en el qual on els ciutadans encara podien emetre la seua opinió. Doncs l’avantprojecte porta data del dia 7, l’anterior, i l’estudi de viabilitat econòmica del dia 8, el mateix, i se suposa que es va fer sobre un projecte, que ja existia per tant. Per a què serveix doncs la consulta, si el projecte estava ja redactat i tancat de molt abans? Ha estat un ‘paripé’, doncs”.

 

El representant del BLOC continua la seua crítica al projecte, que segueix considerant-lo un error  a més d’innecessari, en els següents arguments:

 1.- L’enquesta de participació no ha servit de res. Ja vam advertir que era manipuladora perquè les preguntes que es feien estaven dirigides a obtenir les respostes que es desitjaven (com, posem per cas, si fa falta ampliar les instal·lacions per a vehicles, o si cal actuar sobre els antics xalets “en estado de ruina”, entre altres), però no es feien preguntes sobre les quals es podien obtenir respostes no desitjades (com, per exemple, si fa falta realment un hotel en el cor del Parc i si són suficients les places de cases rurals, o si amb instal·lacions al servei del Parc es considera suficient). Una prova la tenim en la pregunta 3 de la segona fase, on es planteja la possibilitat de fer aparcaments en el soterrani: la resposta ha estat 0%, però en el projecte figura de tota manera -més reduït- perquè ja el tenien previst, i per això l’havien inclós en l’enquesta. “Per a què  ho han preguntat, si no per justificar el que ja tenien decidit en el projecte? Però malgrat la resposta negativa, no ha servit de res: hi haurà semisoterrani”.

 

2.- El projecte reconeix que afectarà a zones LIC i ZEPA, i que hi haurà que tenir en compte el que diu al respecte la Directiva 92/43/CEE de maig del 1992 i la Llei 42/2007, que concreta per a Espanya l’esmentada directiva. Doncs bé, tots dos documents són molt restrictius en matèria d’ordenació -i d’actuacions, per tant- en zones LIC i ZEPAS, i afirmen que en tot s’haurà de fer  “por razones imperiosas de interés público de primer orden, en cuyo caso la decisión deberá motivarse y hacerse pública”. “En tota la documentació que ens ha fet arribar fins ara l’Ajuntament, i ara la Diputació, no estan degudament justificades ni suficientment demostrades ni la ‘razón imperiosa’, ni ‘l’interès públic’ ni de ‘primer orden'. Així de clar.”

 

3.- L’Estudi de Viabilitat que acompanya el projecte tampoc no serveix de res, ja que:

a) No justifica ni la necessitat ni l’interès públic esmentats: és solament un estudi de Viabilitat, no de necessitat socioeconòmica. “Crear 16 llocs treball, segons les sues previsions, no és ninguna revolució econòmica en la ciutat ni resol res per al sacrifici que farà el patrimoni natural dels alcoians amb la privatització d’un espai emblemàtic”.

b) Es reconeix que l’oferta hotelera a Alcoi –urbana i rural- és suficient (compara Alcoi amb Orihuela o Elda); i afegeix, per a justificar el nou Hotel: “Otra cosa es la oferta para un turismo rural ecològico vinculado a congresos de tipo mediambiental que requiera la existencia de nuevas plazas hoteleras”. L’argument és tan fluix que cau pel seu pes: “Si és turisme ecològic, segurament estaran en contra de l’Hotel en el cor del Parc Natural, i si és per a congressos, 70 places d’hotel i 56 d’alberg són clarament insuficients, si ens atenem al que el govern municipal del PP considera com assistència a congressos: 200 o 300 persones com a mínim”.  

c) L’ocupació prevista no s’ajusta a les dades que el mateix estudi aporta. Per a les cases rurals existent i hotels de la ciutat (“Zona Interior” segons la seua denominació) dona una mitjana d’ocupació entre gener del 2008 i març del 2009 del 35,7%, amb un màxim del 53,45 en juliol i un mínim del 25% en gener del 2009. I per al futur Hotel-alberg de la Font Roja fa una previsió molt més generosa: del 61% com mitjana d’ocupació per a l’Hotel, amb màxims del 75% entre juliol i stemebre i mínims del 45% en febrer; i del 57,5% per a l’alberg amb màxims del 65% en els mesos de maig, juny i octubre, i mínims del 40% en febrer. “La disparitat entre la realitat de l’ocupació i la que es preveu per a l’Hotel que aquesta forma de fer previsions es diu en castellà ‘las cuentas del gran capitán’ o també `pintar como querer’. D’altra manera segurament no quadrarien els comptes per fer viable el projecte. Però, insistim, ni la necessitat està demostrada ni l’economia d’Alcoi pot fer un sacrifici com aquest per unes alternatives econòmiques tan minses i aleatòries”.

d) A penes i té en compte l’estacionalitat de la zona: a la Font Roja fa molt fred en hivern, amb neu i gelades freqüents, circumstàncies que allunyen els turistes, com es veu en l’ocupació de les cases rurals. “De fet, l’antic hotel que tan recorden que hi havia per a justificar l’actual projecte d’Hotel, obria solament de maig a setembre, i va tancar”.

 

4.- La forma de plantejar l’Hotel és també enganyosa, com una “millora dels equipaments….”, de manera que es pretén justificar la intervenció barrejant els problemes o possibles actuacions en el Parc amb l’Hotel, com si gràcies a la necessària intervenció en l’Hotel es podrà ordenar tot el Parc i resoldre els altres problemes. “En el BLOC ho tenim clar: no cal Hotel per a resoldre el problema dels aparcament ni tampoc per a dotar a la Brigada de Manteniment d’instal·lacions dignes i suficients. Per cert: les preguntes sobre la zona dels paellers o fins i tot les possibles dotacions d’instal·lacions adients per a la brigada de manteniment o als investigadors, han desaparegut en la segona fase. Barrejar els temes com es fa, és senzillament una manipulació”.

 

5.- Queda molt obert el model de gestió, sobre el qual el projecte no es pronuncia clarament, però deixa la porta oberta  a una gestió privada durant 75 anys. “Una inversió pública de quasi 4 milions d’euros (més de 600  milions de pessetes), sense saber què passarà, ni qui i com es gestionarà, ens sembla una gran irresponsabilitat en la despesa de recursos públics, que tanta falta fan per a altres projectes i necessitats més urgents i útils per a la ciutat: una escoleta, el bulevar, un pont millor per al Viaducte… o fins i tot benestar social”.

 

6.- Encara estan per explicar les contradiccions entre si pujaran aigua del Molinar o usaran la mateixa de la Font Roja –el govern del PP ha dit coses diferents, fins ara–, i si n’hi haurà aigua suficient en la mateixa Font Roja, ja que les informacions que han fet públiques són tan contradictòries que no tenen tampoc cap credibilitat. “En el projecte no se’n diu res al respecte, i les dades de què disposem no són gens optimistes per a una ocupació com la prevista pel projecte”.

 

7.- Una última reflexió fa el representant del BLOC: aquesta tossuderia del PP està costant molts diners a l’erari públic (18.000 euros a Arsel, primera redactora del Plec de condicions, que no ha servit de res; consultories a empreses de màrqueting per a modificar l’opinió pública i pla de participació que encara no sabem el que costarà; redacció de l’actual projecte, que ja existia abans de fer cap consulta, com fa la impressió…). “Per a nosaltres, fidels a la nostra proposta de d’urbanisme de consens, hagués estat molt més econòmic i útil des de tots els punt de vista fer una reunió a alt nivell entre els representants polítics, de la Plataforma i dels veïns per tal consensuar què es pot fer en la Font Roja i què no, què pot fer falta i què no. Segurament ja fa temps que hauríem resolt els possibles problemes i l’hauríem millorat a satisfacció de la majoria dels ciutadans”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.